Vlaamse Volksunie

Nog steeds geen fax en E-post in gerechtelijke procedure op 1 september 2001 (13/06/01)

Naar aanleiding van de parlementaire bespreking van de wet van 20 oktober 2000 tot invoering van het gebruik van
telecommunicatiemiddelen en van de elektronische handtekening in de gerechtelijke en de buitengerechtelijke procedure verklaarde de minister alles in het werk te zullen stellen om e-justice op 1 september a.s. van start te laten gaan. Het begin van het nieuwe gerechtelijke jaar leek inderdaad een goed moment om de artikelen 4 tot en met 6 van deze wet in werking te laten treden. Deze artikelen hebben precies betrekking op mededelingen of kennisgevingen aan de griffies per fax of elektronische post.

Op een vroegere vraag van kamerlid Geert Bourgeois (Commissie voor de Justitie 20 maart 2001) verklaarde de minister nog dat hij hoopte de vooropgestelde termijn te halen.

In de Commissie voor de Justitie van 12 juni 2001 antwoordde de minister nu dat pas vanaf begin oktober een proefproject zal opgestart worden in overleg met de Vereniging van Vlaamse Balies en de Franstalige balie van Brussel. Deze beide organisaties beschikken over de mogelijkheid digitale handtekeningen onder hun leden te verspreiden. Op basis van de ervaringen verworven in dit proefproject zal het uitvoeringsbesluit voor de wet op het gebruik van telecommunicatiemiddelen worden opgesteld.

Het is niet duidelijk of de elektronische uitwisseling van gegevens zal kunnen gebeuren met alle griffies. In antwoord op het eerste onderdeel van de vraag van kamerlid Bourgeois antwoordde de minister immers dat het Phenix project de 13 bestaande informaticasystemen binnen de rechterlijke orde tot één geïntegreerd systeem moet herleiden. Dit project zal gebruik maken van de modernste technieken en het aanmaken en beheren van een elektronisch dossier toelaten.

Een en ander leidde ertoe dat kamerlid Geert Bourgeois besloot dat we nu letterlijk een justitie met twee snelheden zullen hebben, aangezien de Waalse advocaten voorlopig niet deelnemen aan het proefproject van onbepaalde duur.

Auteur:
VU-kamerfractie
Geert Bourgeois, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be