Gemeente Breda

13-06-2001

Tussentijdse evaluatie onderzoek risicovolle bedrijven en activiteiten

Redelijk tevreden, zo omschrijft onderzoeksbureau Mandaat haar tussentijdse bevindingen rond het onderzoek Risicovolle bedrijven en activiteiten in Breda. In een gezamenlijke bijeenkomst van de commissies Milieu en Onderwijs en Algemene Zaken is een stand van zaken gegeven van het onderzoek naar risicovolle bedrijven en activiteiten. Het bureau inventariseert in opdracht van het gemeentebestuur potentiële risicos en activiteiten wat betreft bedrijven. Deze maand rond het bureau het onderzoek af. Een eindrapport met aanbevelingen, waaronder ook een voorstel voor de aanpak van handhaving en controle, verschijnt in september. Bij het onderzoek zijn in totaal 98 bedrijven betrokken. Per bedrijf is een risicoscan gemaakt. Het onderzoeksbureau heeft een brede benadering gekozen wat betekent dat verder is gekeken dan de eisen uit de (milieu)wetgeving.

In september verschijnt de definitieve rapportage van het onderzoek Risicovolle bedrijven en activiteiten in Breda. Het rapport gaat dan vergezeld van aanbevelingen per bedrijf en een voorstel voor handhaving en controle op de bedrijven in de komende jaren. Onderzoeksbureau Mandaat presenteerde haar bevindingen tot heden aan de commissie Milieu en Onderwijs en Algemene Zaken. De indruk die het bureau heeft gekregen van de veiligheid in en rond de risicovolle bedrijven is redelijk tot goed. Er zijn geen tekortkomingen geconstateerd die acuut gevaar opleveren. Bij het onderzoek naar risicovolle bedrijven in Breda zijn 98 bedrijven betrokken. De bezoeken aan 51 bedrijven zijn nagenoeg afgerond. De overige 47 bedrijven worden niet bezocht omdat de risicos en effecten van de bedrijfsactiviteiten bekend zijn. Verschillende bedrijven hebben aangegeven graag hun medewerking te verlenen bij deze aanpak zodat ze zelf ook alert blijven op de veiligheid binnen en rond hun bedrijf.

Bij de voorbereidingen tot de inventarisatie zijn 98 risicovolle bedrijven geselecteerd. Op basis van de stoffen die ze gebruiken en/of de bedrijfsactiviteiten die ze uitvoeren zijn 51 bedrijven geselecteerd voor een bezoek. De risicovolle bedrijven zijn te verdelen in vier groepen:
· 3 bedrijven die vallen onder het Besluit risicos zware ongevallen en die onder de verantwoordelijkheid van de provincie vallen; · 16 LPG-tankstations;
· 28 vuurwerkbedrijven en munitieopslagplaatsen · 51 bedrijven die zijn geselecteerd voor verder onderzoek op basis van de activiteiten die ze uitoefenen en/of stoffen die ze gebruiken.

Voor ieder van deze bedrijven is een risicoscan gemaakt. Hierbij is gekozen voor een brede benadering. Er is in de eerste plaats gekeken naar het naleven van de milieu- en veiligheidswetten. Daarnaast is ook gekeken naar onderwerpen die niet strikt in de regels zijn terug te vinden maar zich meer in de sfeer bevinden van hoe het bedrijf omgaat met allerlei zaken. Zo zijn gegevens verzameld over de veiligheid op en rond het bedrijf, vergunningen, preventieve
(veiligheid)voorzieningen, noodplannen, stoffen die een bedrijf opslaat en/of vervoert, zaken die te maken hebben met bodem, afvalstoffen, lucht, lozingen en meetverplichtingen en registratie.

Breda, 12 juni 2001