Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 13 juni 2001

EERSTE REACTIE PVDA-FRACTIE OP HET NMP4: GOEDE ANALYSE MOET GEVOLGD WORDEN DOOR CONCRETE MAATREGELEN

De PvdA ziet in het NMP4 een krachtige pleidooi voor voortzetting én versterking van het milieubeleid. Voortzetting van het beleid dat aantoonbaar milieuwinst heeft opgeleverd. Versterking voor de hardnekkige beleidstekorten en nieuwe uitdagingen.

De PvdA waardeert dat de regering in de NMP-reeks niet eenvoudigweg een vierde versie heeft uitgebracht. Het milieubelang vergt meer dan alleen doorwerken. Nu ligt een omstandige analyse voor die doel en legitimatie van het milieubeleid scherp weergeeft. Milieubeleid is meer dan techniek en uitvoering; het gaat de PvdA om het veiligstellen van leefkwaliteiten voor mens en natuur, nu en in de toekomst. De burger moet kunnen rekenen op een veilige en gezonde leefomgeving en een geloofwaardige handhaving.

Een grondige analyse van problemen én barrières, van kansen én transities vormt nog geen kansrijk beleid, maar wel een essentiële voorwaarde daartoe. PvdA-woordvoerder Feenstra: 'Met een knipoog naar Jan Schaefer zeg ik: een mooie analyse geeft nog geen schone wereld.'

Dwars door de nota heen staan veel aansprekende beleidsinitiatieven. De PvdA vindt dat het kabinet verplicht is het NMP alsnog te vertalen in een heldere beleidsagenda van maatregelen, doelen en termijnen. Een concrete beleidsagenda met ingrijpende veranderingen (transities) voor energie en mobiliteit, voor landbouw en natuur. Een concrete agenda geeft burger, bedrijven en overheden duidelijkheid en zekerheid.

De volgende voorstellen uit de nota moeten van de PvdA bij voorrang in een wervende beleidsagenda worden opgenomen:


- Er moeten grensverleggende duurzaamheidstrategieën worden opgesteld; voor een mondiale aanpak van milieu en ontwikkeling (Rio+10 Conferentie 2002), voor een Europese aanpak van grensoverschrijdende milieuvraagstukken (energie, landbouw, mobiliteit, nieuwe lidstaten).


- Het instrumentarium voor het milieubeleid moet worden versterkt en uitgebreid met fiscale vergroening, verhandelbare emissierechten en afrekenbare convenanten. Het handhavingsbeleid moet glashelder en glashard zijn.


- Energie: de Klimaattop in Bonn moet een succes worden zodat begonnen kan worden met de uitvoering van het Kyoto-protocol, als het kan met de VS. Kernenergie is vanwege veiligheid en afval geen duurzame optie en de kerncentrale Borssele gaat in 2003 dicht. Afnemers moeten jaarlijks een groter aandeel duurzame energie inkopen.


- Leefbaarheid organiseren vraagt van overheden ontkokering. Op lokaal niveau ten gunste van veiligheid, gezondheid en omgevingskwaliteiten. Op rijksniveau moet milieubeleid een bepalend onderdeel zijn van de andere rijksnota's.

De PvdA heeft in het NMP4 de volgende zaken gemist:


- In het regeerakkoord is opgenomen dat de extra milieudruk als gevolg van extra economische groei via de De Boer-norm wordt gecompenseerd. De PvdA heeft bij de behandeling van de milieubegroting bepleit deze extra kosten door te bereken aan de vervuilers en veroorzakers. Hieraan is in het NMP geen uitwerking gegeven.


- Het NMP stapelt vele maatregelen om de milieudruk van de mobiliteitsgroei te beperken, zoals schone brandstoffen, emissienormen, internaliseren. Maar juist vanuit het ministerie van VROM, dat verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening én milieu, wordt een krachtig pleidooi om de bereikbaarheid voor veel dagelijkse afstanden naar werk, school en voorzieningen via lopen en fietsen pijnlijk gemist.

Milieubeleid loont en de vervuiler betaalt. Wie schoon produceert, consumeert minder. Uitgaande van voortgaande economische groei (3% per jaar) ontstaat in 25 jaar een verdubbeling van het bruto binnenlands product. Van deze enorme groei moet dan een klein deel (1%) voor het nieuwe milieubeleid worden gereserveerd. De financiering van het milieubeleid moet zeker worden gesteld, maar de totaalkosten van het milieubeleid van 3 naar 4% BBP moeten niet alleen op de overheid drukken (ICES-middelen). De milieulast moet bij voorrang worden verwerkt in eerlijke prijzen (internalisering) ten laste van de grootste vervuilers, ten gunste van zuinig energie- en grondstoffengebruik en innovatie.

Voor nadere informatie: Jaap Jelle Feenstra 070-318 2776