Provincie Limburg

ALTERNATIEF PLAN VOOR GRENSMAAS

ALTERNATIEF PLAN VOOR GRENSMAAS

Er moet een alternatief plan komen voor de Grensmaas omdat een poging te komen tot een gezamenlijke overeenkomst met het Consortium Grensmaas niet tot overeenstemming heeft geleid. Dat is de conclusie van de drie betrokken partijen het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de Provincie Limburg. Zij hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een overeenkomst die als doel had zowel hoogwaterbescherming, als natuurontwikkeling en grindwinning te realiseren.

Afgesproken is dat de Provincie Limburg nu het initiatief neemt om samen met de regio tot alternatieve plannen te komen die wel op voldoende draagvlak in de regio kunnen rekenen. Het gaat om varianten die minder oppervlakte vergen, die de hinder tijdens de grindwinning beperken en die de periode van winning bekorten. De provincie overlegt de komende maanden met alle betrokken partijen in de streek.

Voormalig Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat ir G. Blom heeft de afgelopen maanden tussen betrokken partijen bemiddeld om te komen tot een overeenkomst. Hij is erin geslaagd op veel punten overeenstemming te bereiken, hoewel niet alle financiële en juridische risico's werden opgelost. Niettemin is het niet gelukt een plan te presenteren dat in de Provincie Limburg op voldoende draagvlak kan rekenen.

Uitgangspunt van het alternatieve plan blijft een integrale aanpak van de Grensmaas. Dit moet budget-neutraal worden uitgevoerd. Als dit niet lukt hebben partijen afgesproken een oplossing te zoeken binnen het totaal van het project Grensmaas/Zandmaas.