Provincie Flevoland

Zwemwater

Project Duurzaam Bouwen maakt van Gooiseweg een moderne en veilige weg

De provincie Flevoland grijpt de noodzakelijke onderhoudsbeurt voor de Gooiseweg aan om deze weg ingrijpend te verbeteren volgens de nieuwste inzichten op het gebied van wegbeheer. Na de zomer start het project Duurzaam Bouwen Gooiseweg, waarbij speciale aandacht wordt gegeven aan energie- en materiaalgebruik, inpassing in natuur en landschap, waterbeheer en de verbetering van de verkeersveiligheid. Het is voor het eerst in Nederland dat de uitgangspunten voor Duurzaam Bouwen worden toegepast bij het onderhoud van een weg

De Gooiseweg tussen de Spiekweg bij Trekkersveld en de Nijkerkerweg moet dit jaar fors onder handen worden genomen. Vooral bij regen blijft door spoorvorming op het asfalt teveel water staan en dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. De bovenste asfaltlaag moet daarom worden vervangen. Vorig jaar heeft de provincie besloten dit project uit te voeren volgens de doelstelling van Duurzaam Bouwen. De bestaande asfaltlagen die de spoorvorming veroorzaken, worden verwijderd en hergebruikt. Er wordt een nieuwe dunne asfaltlaag aangebracht die aanzienlijk minder geluidsoverlast veroorzaakt. Daarnaast krijgt de Gooiseweg smallere rijstroken en kantstroken met een ruw oppervlakte waardoor een automobilist niet zo snel van de weg raakt. Het is straks verboden in te halen door de dubbele doorgetrokken asstrepen.

Langs de zijkanten van de weg worden zogenoemde wegdekreflectoren aangebracht die bij duisternis zorgen voor een beter zicht op de rijbaan dan de huidige bermpaaltjes. Verder wordt de wegberm verstevigd door langs de weg een puinverharding aan te brengen. Hierdoor krijgt een automobilist de mogelijkheid terug te sturen indien men van de weg raakt. Tegelijk heeft deze strook puinverharding een functie bij de waterafvoer, want het regenwater dat van de weg afstroomt zakt door de puinverharding en komt via een drainage in de bermsloot terecht. Hier wordt het water opgevangen en kan het op een aantal plaatsen in de bodem infiltreren. Omdat de weg door een waterwingebied heenloopt, wordt continu door een monitoringsysteem de waterkwaliteit gemeten. Bij de aansluiting op de Nijkerkerweg worden in plaats van lichtmasten extra verlichte wegdekreflectoren aangebracht die een automobilist bij duisternis beter geleiden. Deze vorm van verlichting bespaart energie. Tot slot krijgen ook de flora en fauna in de omgeving van de Gooiseweg bijzonder aandacht. Bij de Bosruitertocht en Groenwoudsetocht worden voorzieningen langs het water aangebracht zodat fauna de Gooiseweg ongelijkvloers kan passeren. De wegberm en de bermsloot langs de Gooiseweg worden ecologisch ingericht en onderhouden.