Provincie Flevoland

Zwemwater

Provincie steunt projecten die wonen en zorg combineren

De provincie wil meebetalen aan twee projecten waarin woon- en zorgvoorzieningen worden gecombineerd. Een aantal Flevolandse projecten krijgt een bijdrage uit de landelijke woonzorgstimuleringsregeling (WZSR). De regeling ondersteunt innovatieve projecten die zorgen voor een goede samenhang tussen wonen, welzijn en zorg. Op 1 mei 2001 heeft staatssecretaris J.W. Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer besloten welke projecten een bijdrage ontvangen. De staatssecretaris steunt de projecten vanuit Flevoland voor de WZSR zijn ingediend. Om de kansen voor deze projecten te vergroten wil de provincie een budget beschikbaar stellen voor cofinanciering.

Bij de provincie zijn drie projecten ingediend voor bekostiging vanuit de WZSR, aangevuld door provinciale cofinanciering. Het eerste project is van drie woningbouwverenigingen uit Almere en de Zorgroep Almere die een samenwerkingsorgaan Wonen en Zorg willen oprichten. Verder willen de gemeente Noordoostpolder, woningbouwvereniging Noordoostpolder, Regionale Thuiszorg Oude en Nieuwe Land en verzorgingshuizen Noordoostpolder een woonzorgbundeling realiseren in Creil. Het derde project is gesitueerd in Lelystad, waar één loket wordt opgericht voor wonen, zorg en dienstverlening. Dit loket is een initiatief van Centrada, Icare thuiszorg, Stichting Woonzorgcentra Flevoland, Stichting Welzijn Ouderen Lelystad, GGD/RIO en gemeente Lelystad. Het tekort van dit project wordt betaald door het Rijk, er is dus geen provinciale cofinanciering nodig (Centrada betaalt zelf het grootste deel en de andere partijen dragen ook nog iets bij).

Gedeputeerde Staten stellen voor aan Provinciale Staten om met de cofinanciering van de drie projecten in te stemmen. Dit voorstel wordt op 6 juli besproken in de commissie voor Financiën, Zorg & Welzijn en Europa. Op 6 september van dit jaar nemen Provinciale Staten een definitief besluit.