Provincie Flevoland

Zwemwater

Adviescommissies Provinciale Staten krijgen nieuwe voorzitters

De commissies van Provinciale Staten van Flevoland krijgen nieuwe voorzitters. Tot nu toe werden de commissies waarin besluiten van Provinciale Staten worden voorbereid, voorgezeten door een lid van het college van Gedeputeerde Staten. Dat gaat veranderen omdat het provinciebestuur bezig is om Provinciale Staten een onafhankelijkere positie te geven ten opzichte van het dagelijks bestuur (Gedeputeerde Staten).

Een werkgroep, bestaande uit de voorzitters van de Statenfracties, heeft onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koningin ongeveer een jaar gewerkt aan voorstellen om te komen tot een meer dualistische bestuursstijl in Flevoland. Daarbij is aangesloten op de aanbevelingen van de Staatscommissie Dualisme en Lokale Democratie, ook wel genoemd de Commissie Elzinga. De meest in het oog springende wijziging is, dat vanaf september 2001 de vergaderingen van de vaste commissies van advies (de zogenaamde Statencommissies) niet langer zullen worden voorgezeten door leden van Gedeputeerde Staten, maar door leden van Provinciale Staten. De leden van Gedeputeerde Staten zijn dan ook geen lid meer van die commissies. De gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin wonen de vergaderingen van de commissies wel bij, maar hun rol is dan anders dan nu: zij geven dan informatie over onderwerpen of voorstellen, die door het college van GS voor advies aan de commissie worden voorgelegd.

De voorzittersfunctie van de Statencommissies wordt dus vanaf september vervuld door een lid van Provinciale Staten die geen deel uitmaakt van het dagelijks bestuur van de provincie. Na overleg van de fractievoorzitters is een voordracht tot stand gekomen voor de nieuwe voorzitters en die luidt als volgt: De heer M. van Daalen (Christen Unie), kandidaat-voorzitter van de Commissie voor Algemene Zaken; De heer A.H.R. Leijten (CDA), kandidaat-voorzitter van de Commissie voor Economische Zaken, Landbouw, Personeel & Organisatie en Onderwijs; De Heer C.J.M. Goossens (PvdA), kandidaat-voorzitter van de Commissie voor Water en Milieu, Verkeer en Vervoer; De heer J.W. van der Pijll (Groen Links), kandidaat-voorzitter van de Commissie voor Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Cultuur; Mevr. J.S. Binnerts-de Jonge (VVD), kandidaat-voorzitter van de Commissie voor Financiën, Zorg & Welzijn en Europa. Provinciale Staten besluiten tijdens de vergadering van 5 juli aanstaande of met deze voordrachten wordt ingestemd.