Den Haag, 13 juni 2001

SP-kamerlid Remi Poppe heeft uit eigen onderzoek geconstateerd dat de recycling van landbouwfolie één grote puinhoop is. In 1996 is het Besluit verwijdering landbouwfolie tot stand gekomen met het doel om te voorkomen dat duizenden tonnen landbouwfolie her en der bleven liggen, of terecht zouden komen in verbrandingsovens. Er is zelfs een verwijderingsbijdrage op het folie gelegd om de inzameling en de verwerking te stimuleren. Op basis van dit Besluit zijn bedrijven dan ook begonnen om het landbouwfolie in te zamelen en te ontdoen van organische verontreinigen. Van het verwerken komt vrijwel niets terecht.

Op het bedrijventerrein Moerdijk ligt op dit moment 15.000 ton landbouwplastic, ingezameld door het bedrijf Continental Green, te vergaan. Continental Green, huurder van opslagruimte en twee grote loodsen van GBB TOP Moerdijk, is failliet. De opgestelde verwerkingsinstallatie is door de curator onklaar gemaakt. Andere bedrijven als Europlastics en Circle Plastics in Rotterdam en Arena Recycling in Hardenberg, Helmond en Geleen zijn ook failliet. Volgens de betrokkenen is de oorzaak van de faillissementen de gebrekkige organisatie van de verwerkingsketen. Onduidelijk is of dit de enige oorzaak is van het mislukken van de doelstelling van het Besluit verwijdering landbouwfolie en of de opbrengsten uit de verwijderingbijdrage juist zijn gebruikt.

Minister Pronk heeft op aandringen van Poppe toegezegd het stagneren van de uitvoering van het Besluit verwijdering landbouwfolie te zullen onderzoeken.

Inlichtingen: Remi Poppe: 070 - 318 28 02 / 06 - 53 35 93 94