GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 juni 2001 12:34

NMP4 teleurstellend
GroenLinks wil nationaal milieuACTIEplan

(13 juni 2001)

Prachtige analyses, vergezichten en oplossingsrichtingen, maar concrete maatregelen ontbreken in het NMP4. En dat terwijl de analyses haarscherp laten zien hoe ver we nog verwijderd zijn van een duurzame energievoorziening, een duurzame landbouw en een veilige en gezonde leefomgeving.

De crisis in de landbouw, de deze week gepubliceerde alarmerende cijfers van het CBS over het explosief groeiend energieverbruik, toenemende import van vuile stroom. Elke dag nieuwe berichten en cijfers die de noodzaak van ingrijpende maatregelen pijnlijk aantonen. En wat doet dit kabinet? Toezien, afwachten, doorschuiven naar de volgende kabinetsperiode. GroenLinks wil een nationaal milieuActieplan met bijbehorende financiële middelen om de maatregelen uit tevoeren. Want ook geld voor milieumaatregelen ontbreekt geheel in dit NMP4.

Elke concrete maatregel waarmee Pronk komt om milieuproblemen effectief aan te pakken, strandt op verzet van de VVD-ministers in het kabinet of anders wel op verzet van de VVD- en/of CDA-fractie in de Kamer. En de PvdA-fractie legt zich daar bij neer. De kilometerheffing is hiervan het meest recente voorbeeld. De grootverbruikersheffing voor energie, het verplicht aandeel duurzame elektriciteit en tal van andere maatregelen waren eerder hetzelfde lot beschoren.

Het NMP4 laat alle concrete acties weer liggen voor ná de verkiezingen. Nog weer een verloren jaar voor de aanpak van urgente milieuproblemen. PvdA en VVD houden elkaar al jarenlang in een verlammende greep waardoor uiteindelijk 8 jaar Paars op milieuterrein ongemerkt voorbij zal gaan.

Hugo van der Steenhoven