Politie Amsterdam-Amstelland

Bromfietsen gecontroleerd
13-6-2001. Gisteravond hield de politie een bromfietscontrole op de Marnixstraat. De agenten controleerden 65 bromfietsers en schreven 40 bonnen uit. Het ging daarbij om het rijden zonder helm, een te groot motorvermogen, geen verzekering hebben en het niet kunnen tonen van een bromfietscertificaat. Twee bestuurders werden gearresteerd. Een van hen gaf een valse naam op en de andere verdachte bleek te staan gesignaleerd. Hij moest nog een openstaande boete van f 2800,-- betalen.



Man springt van perron
13-6-2001. Gistermiddag is een nog onbekende man van het perron Cornelis Lelylaan gesprongen. Het slachtoffer maakte een val van ongeveer acht meter en liep daarbij onbekend letsel op. De man is opgenomen in een ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar. Het incident deed zich voor tijdens een controle van het Ondersteuningsteam Vervoer. Dit team bestaat uit personeelsleden van het Stedelijk Metroteam, de Spoorwegpolitie, de NS, het GVB en de politie. Het latere slachtoffer werd bij het verlaten van de trein gecontroleerd op een geldig vervoersbewijs Toen de man dit niet bleek te hebben vroeg de GVB-controleur of hij f 64,50 bij zich had om een boete te betalen. Hij zei wel geld bij zich te hebben maar niet voor een boete. Vervolgens rende hij weg naar de balustrade van het perron, keek naar beneden en besloot te springen. Nadat hij acht meter lager op het trottoir terechtkwam, stond hij op en rende verder. Lang hield hij dat niet vol: na 15 meter viel hij neer.


Straatrovertjes gearresteerd
13-6-2001. Dit jaar werd de politie in Amsterdam-Noord geconfronteerd met een flinke toename van het aantal straatroven. In totaal ontving de politie circa 30 aangiften. De politie heeft in samenspraak met het parket Amsterdam besloten dit verontrustende gegeven projectmatig te bestrijden. Er werden zes rechercheurs op de zaak gezet, die de samenhang tussen de verschillende berovingen in kaart bracht. Inmiddels zijn vijf hoofdverdachten en enkele handlangers in de leeftijd van 13 tot 17 jaar aangehouden. De vijf hoofdverdachten zijn voorgeleid aan de officier van justitie en zitten nog vast. Ze bekennen betrokkenheid bij de gewelddadige diefstallen van ongeveer 20 mobiele telefoons. Vaak werd daarbij ook geld buit gemaakt. Zij zochten als slachtoffers scholieren uit die vanuit Landsmeer en Oostzaan naar diverse scholen in Amsterdam-Noord reden. Daarbij werd een strikte rolverdeling in acht genomen. Terwijl een van de verdachte op de uitkijk stond, hield een andere verdachte het meestal fietsende slachtoffer tegen. Een andere verdachte ging vervolgens over tot het fouilleren van het slachtoffer. Ook werd er bij de berovingen geschopt en geslagen. Van het gestolen geld is niets teruggevonden.