CDA

Donner: Enige alternatief voor ons plan is afschaffing van de WAO

"Het enige alternatief voor ons plan is afschaffing van de WAO en dat zal toch niemand willen." Dat zegt Piet-Hein Donner, voorzitter van de commissie die eind mei een rapport over de aanpak van de WAO presenteerde. Donner gaat in een vraaggesprek in het juninummer van het CDA-Magazine in op de kritiek die is geuit op het rapport van zijn commissie.

De kritiek die is geuit op de voorstellen met betrekking tot gedeeltelijk arbeidsongeschikten, heeft Donner oprecht verbaasd. "Politieke partijen, ook het CDA, roepen nu dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten door onze voorstellen in de bijstand en de WW kunnen komen. Maar dat is nu ook al zo. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen nu al naast hun WAO-uitkering een IOAW-uitkering. In onze voorstellen gaan gedeeltelijk arbeidsongeschikten er zelfs op vooruit, met uitzondering van de hoogste inkomens, maar dat is slechts 10% van het aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten. En laten we niet vergeten dat in het huidige systeem men een jaar eerder in de bijstand of de WW belandt dan in ons voorstel waarbij iedereen twee jaar lang loon krijgt doorbetaald. In ons voorstel komt men immers pas na twee jaar in de WAO."

Donner constateert dat vrijwel elke partij enkele elementen uit het rapport omarmt, en andere elementen kritiseert. Dat zijn echter niet dezelfde elementen. Donner waarschuwt daarvoor: "Dat is een probleem omdat wij een samenhangend pakket aan maatregelen hebben voorgesteld vanuit een bepaald gezichtspunt. Je kunt er niet zomaar een element uithalen en dat transplanteren in een stelsel met een ander gezichtspunt. Als je dat wel doet wordt het hele bouwwerk aangetast. Dit is ook niet zomaar een commissie. Alle partijen zaten erin. Het voorstel bevat christen-democratische, sociaal-democratische en liberale kenmerken. Het christen-democratische bestaat eruit dat werkgever en werknemer er met elkaar uit moeten zien te komen. Het liberale dat individuele werkgevers en werknemers geprikkeld worden actie te ondernemen. Het sociaal-democratische dat de overheid als vangnet fungeert als het echt niet lukt."