Gemeente Amsterdam


|
De binnenstad wordt stadsdeel Amsterdam-Centrum

De binnenstad wordt stadsdeel Amsterdam-Centrum

De juridische invoering van het stadsdeel Binnenstad moet nu, na het referendum, verder worden vormgegeven. Voorgesteld wordt het stadsdeel Amsterdam-Centrum te noemen, de stadsdeelvoorzitter te laten benoemen door de gemeenteraad en als verkiezingsdatum 6 maart 2002 vast te stellen.

Wat betreft de bestuursopzet voor het stadsdeel heeft het college van B&W ingestemd met de wijziging van de Verordening op de stadsdelen met ingang van de raadsperiode 2002-2006 en is er gekozen voor een dualistische inrichting voor het stadsdeelbestuur. Alle stadsdelen kunnen dan kiezen uit twee dualistische bestuursmodellen: in het eerste model zijn de functies van stadsdeelraadslid en lid van het dagelijks bestuur onverenigbaar en in het tweede model geldt dit ook, maar is er ook sprake van een rechtstreeks gekozen voorzitter.

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum krijgt bij de invoering ook een dualistische bestuursopzet, waarbij de voorzitter en de leden van het dagelijks bestuur niet uit de stadsdeelraad hoeven te worden benoemd. Het college stemt in met het instellen van de adviesgroep die tot taak heeft het college te adviseren bij de instelling van het stadsdeel Amsterdam-Centrum.

Om de draagkracht voor het instellen van het nieuwe stadsdeel te vergroten wordt aan diverse organisaties gevraagd te adviseren over bijvoorbeeld de wijze van voorbereiding van de
programmaonderhandelingen, de werkwijze van de stadsdeelraad, de vormgeving van de commissies e.d. Het Politiek Platform Binnenstad (PPB) heeft geadviseerd om een breed samengestelde adviesgroep te formeren. De heer H.J. Schoo, binnenstadsbewoner en werkzaam als directeur van de Arbeiderspers, wordt voorzitter van de adviesgroep.

Behandeling van de wijzigingen van de Verordening op de stadsdelen in de raadscommissie is op 21 juni en in de gemeenteraad op 4/5 juli.

Marga Kuperus



-

© gemeente Amsterdam - 13-06-2001