Gemeente Amsterdam


|
Voortgang aanpak brandveiligheid

Het college van B&W stemt in met de voortgangsrapportage over het project Brandveiligheid. Kern hiervan is het versneld inlopen van de achterstanden die zijn ontstaan bij het verlenen van zogenaamde gebruiksvergunningen. In deze rapportage wordt verslag gedaan van de voortgang van het project dat in maart van start ging. Sinds de brand in Volendam is de aandacht voor brandveiligheid, en de vergunningverlening daaromtrent enorm toegenomen.

Directe verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de stadsdelen, de Binnenstad en de Brandweer, maar onder leiding van burgemeester Cohen is er sprake van een centrale aansturing door middel van het stedelijk project brandveiligheid.

Na een eerste zeer globale inventarisatie van het aantal panden dat een gebruiksvergunning heeft, is nu een nauwkeuriger analyse gemaakt. Vooralsnog blijkt dat het totaal uitkomt op circa 15.000 panden in de hele stad, ongeveer de helft van de eerste ramingen, maar verder onderzoek is noodzakelijk. Het grote verschil is ontstaan door dubbeltellingen en het feit dat het aantal panden waar meer dan 50 bezoekers aanwezig (kunnen) zijn relatief kleiner is dan aanvankelijk geraamd. Panden waar minder dan 50 personen aanwezig zijn hebben geen gebruiksvergunning nodig.

De kosten voor het inlopen van achterstanden bij het verlenen van gebruiksvergunningen kunnen worden gedekt uit de legesinkomsten. Wel is er meer geld nodig voor de controle op deze vergunningen, minimaal een controle per jaar per pand. Globaal is hiervoor in 2002 en 2003 jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen gulden ( 680.670,32) extra nodig.

De Binnenstad heeft inmiddels een werkmethode ontwikkeld voor verlening en handhaving van gebruiksvergunningen in de horeca. Kern hiervan is één aanspreekpunt voor de horecaondernemers en het leveren van maatwerk per bedrijf zonder de standaardeisen los te laten. Hierbij is het de bedoeling dat er vooral fysieke eisen aan de panden zullen worden gesteld, zodat er minder afspraken over het aantal bezoekers nodig zullen zijn.

De raadscommissie bespreekt de voortgangsrapportage op 19 juni.

Mirjam Otten



-

© gemeente Amsterdam - 13-06-2001