Gemeente Amsterdam


|
Gemeente Amsterdam tekent intentieverklaring tot aankoop AT5

De gemeente Amsterdam en PCM Uitgevers gaan binnenkort een intentieverklaring tekenen waarin de gemeente zich bereid verklaart de aandelen van AT5 van PCM over te nemen. De gemeente zal de aandelen voor maximaal 1,2 miljoen gulden ( 544.536,26) overnemen. Ook neemt Amsterdam de openstaande lening van PCM aan AT5 van circa 2,8 miljoen gulden ( 1.270.584,61) over.

De intentieverklaring is een eerste formele stap naar overname van AT5. In de komende twee maanden zal de gemeente een financieel, fiscaal en juridisch onderzoek uitvoeren naar de stand van zaken bij AT5. Na afronding van dit onderzoek kunnen de definitieve overeenkomst, het businessplan AT5 en de beheerconstructie aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Op 19 september beslist de gemeenteraad definitief over de aankoop.

Korte voorgeschiedenis
Na introductie door de provincie van regionale televisie in Noord-Holland (TVNH in juni 1999) is de inzet van de wethouder Lokale Media, Saskia Bruines, altijd geweest AT5 voort te laten bestaan als zelfstandige omroep met een eigen identiteit. In december 1999 hebben beide omroepen een samenwerkingsmodel ondertekend dat in ieder geval tot en met 2001 geldt. In het kort kwam het erop neer dat TVNH en AT5 als twee zelfstandige omroepen met onafhankelijke redacties gelijkwaardig in een editiestelsel gingen samenwerken, met uitwisseling van programma's, onder één regionale zendmachtiging.

Toen bekend werd dat de toenmalige eigenaar van AT5, PCM, geen blijvende rol in de toekomst van AT5 wilde vervullen, heeft de gemeente Amsterdam zich bereid verklaard te willen bijdragen aan het voortbestaan van AT5 als publieke regionale omroep.Introductie van TVNH onder de regionale zendmachtiging maakt het echter noodzakelijk om met de provincie tot een vergelijk te komen over de inbedding van AT5 in een publiek regionaal bestel. Uit het overleg met de provincie blijkt dat op dit ogenblik de positionering van AT5 in een regionale omroep nog niet naar genoegen van de gemeente te verwezenlijken valt. De intentieverklaring tot aankoop van de aandelen van AT5 is dan ook de eerste formele stap tot behoud van AT5 als zelfstandige omroep met een eigen identiteit.

Het gemeentebestuur hecht met name aan het voortbestaan van AT5, omdat de zender voor de meeste Amsterdammers dé belangrijkste bron van informatie over de stad is.

Vervolgstappen
Mocht de gemeenteraad op 19 september definitief instemmen met de aankoop van AT5, dan worden de aandelen ondergebracht bij SALTO (huidige eigenaar lokale zendmachtiging AT5). Deze beheerconstructie biedt naar de mening van Bruines voldoende waarborg om niet tot de gevreesde 'staatsomroep' te vervallen en maakt toezicht en beheer op afstand door SALTO en de gemeente mogelijk.

De raadscommissie behandelt de intentieverklaring op 20 juni en de gemeenteraad bespreekt het voorstel op 4 en 5 juli.

Marleen Nieuwenhuis



-

© gemeente Amsterdam - 13-06-2001