Gemeente Groningen


Persbericht

Voorjaarsnota 2002-2005: extra investeringen in leefbaarheid 07-06-2001

Niet alleen financieel gaat het goed met Groningen, ook de uitvoering van het beleid verloopt voorspoedig. Dit concluderen burgemeester en wethouder in de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota 2002-2005. Bij het aantreden van het college in 1998 presenteerden B&W het collegeprogramma Voor werk en wijkvernieuwing. Vrijwel alle beleidsvoornemens uit dat programma zijn gerealiseerd of in gang gezet. Uit de in de Voorjaarsnota opgenomen stadsmonitor blijkt bovendien dat de gemeente op diverse terreinen zelfs sneller resultaten boekt dan verwacht.

Het gemeentelijk beleid was de afgelopen jaren onder meer gericht op het terugdringen van de werkloosheid en het bevorderen van het aantal arbeidsplaatsen, het versterken van de concurrentiepositie, een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het verbeteren van leefomgeving en leefbaarheid, een betere bereikbaarheid van de stad, het versterken van de sociale infrastructuur en het verbeteren van de veiligheid. Met diverse investeringen en projecten heeft de gemeente daar vorm aan gegeven.

Door het aantrekken van nieuwe bedrijven steeg de werkgelegenheid flink. Ook de begeleiding van werklozen naar de arbeidsmarkt was succesvol. Het aantal bijstandsgerechtigden daalde sneller dan verwacht. De doelstellingen voor 2010 worden waarschijnlijk al dit jaar gehaald. Verder investeerde het college onder meer in het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen, wijkvernieuwing, het ontwikkelen en bouwen van nieuwe wijken, wijkveiligheidsplannen, het tegengaan van drugsoverlast, meer vensterscholen, breedte- en topsportvoorzieningen, wijkaccommodaties en meer (culturele) projecten voor jongeren en allochtonen. De herinrichting van de openbare ruimte in de binnenstad is nagenoeg afgerond en met het huiskamerproject hebben beheer, onderhoud en veiligheid in de binnenstad een belangrijke impuls gekregen. Met de opzet van evenementen zoals deze zomer Blue Moon en in 2002 de start van de Giro wordt Groningen bovendien cultureel en sportief op de kaart gezet.

Over een aantal ontwikkelingen is het college minder tevreden. Het aantal bezoekers van de binnenstad steeg weliswaar maar de bestedingen namen af. Het gebruik van transferia nam toe evenals het gebruik van het openbaar vervoer. Het fietsgebruik bleef echter achter bij de bevolkingsontwikkeling. De bereikbaarheid van de stad per auto neemt sterker af dan gedacht. Doorstroming op de ringwegen is een probleem. De waardering voor het onderhouden van groenvoorzieningen en wegen nam af. Het schoonhouden van de omgeving vinden stadjers overigens het belangrijkste probleem in hun buurt. Het aantal inbraken nam af maar het aantal geweldsdelicten steeg.

Al kan bij dit laatste ook de betere registratie door het vorig jaar ingevoerde cameratoezicht in het uitgaansgebied een rol spelen.

Extra investeringen
De begroting laat ook dit jaar enkele forse financiële meevallers zien. Het college verwacht nog dit jaar zon 13 miljoen gulden extra te kunnen investeren. Het college wil hiermee vooral genoemde knelpunten aanpakken. Het college wil investeren in wijkgerichte programmas voor onderhoud en beheer, extra schoonmaakploegen in de wijken en uitbreiding van het aantal stadswachten. Ook wil het college extra investeren in goede winkelvoorzieningen in de
wijkvernieuwingsgebieden. Deze zijn belangrijk voor de kwaliteit van de leefomgeving,

Als het aan burgemeester en wethouders ligt moeten veel meer inwoners de mogelijkheid hebben gebruik te maken van internet. Het college stelt daarom voor meer te investeren in internet in de wijken; de zogenaamde digitale trapveldjes. Een ander terrein waar het college meer prioriteit aan wil geven, zijn investeringen in jongerenaccommodaties in de wijken. Jongeren in de wijken hebben meer en meer behoefte aan eigen onderkomens. Tegelijkertijd wil het college zo de overlast door rondhangende jongeren tegengaan. Andere bestedingen die het college de raad voorstelt zijn gericht op verbeteren van groenvoorzieningen in de wijken, peuterspeelzaalwerk, betere promotie van toeristische attracties en evenementen, sportaccommodaties en uitvoering van extra projecten in het kader van het sociaal structuurplan.

Het college heeft verder het vergroten van de veiligheid hoog in het vaandel staan. Naar aanleiding van de rampen in Enschede en Volendam wil het college investeren in verbetering van de vergunningverlening en een scherpere controle op brandveiligheid.

Hoe verder?
Het beschikbare geld is niet voldoende om alle wensen te realiseren. Het college wil daarom nu eerst met de gemeenteraad bespreken welke beleidsterreinen prioriteit krijgen als het gaat om extra investeringen. In het najaar komt het college vervolgens met concrete voorstellen.

Het college bespreekt de Voorjaarsnota op 4 en 5 juli a.s. met de gemeenteraad
.