Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

13-06-2001

CNV Voeding: Eindbod cao-onderhandelingen Douwe Egberts

De directie van Douwe Egberts heeft een eindbod op tafel gelegd in de cao-onderhandelingen met CNV Voeding. Thomas de Jong, onderhandelaar voor CNV Voeding, zal dit bod zonder negatief advies aan de leden voorleggen. De werknemers krijgen in de nieuwe cao voor twee jaar wel een loonsverhoging van twee keer vier procent.

De Jong: \"De vertegenwoordigers van Douwe Egberts en de werknemers bij de geschenkenwinkels moeten inleveren. Dat is een negatieve ontwikkeling. Maar daar staat tegenover dat Douwe Egberts wel tegemoet komt aan de door ons gestelde looneisen voor de komende twee jaar.\" De geschenkenwinkels van Douwe Egberts krijgen een andere opzet. De directie wil dat de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de winkels concurrerend zijn. \"Dit betekent dat de werknemers naar een lager niveau moeten\", aldus De Jong. Daarnaast is hij niet tevreden, omdat een groter deel van het vaste inkomen van vertegenwoordigers in de nieuwe cao variabel wordt. \"Dit betekent dat vertegenwoordigers, bij dezelfde prestatie die ze nu leveren, er niet in inkomen op achteruit gaan. Maar ze staan wel onder druk om te presteren.\" Naast de loonsverhoging zijn er meer pluspunten te ontdekken in het eindbod. De werknemers van Duyvis in Zaandam, worden geleidelijk ingeschaald op het niveau van de salarisschalen van Coffee & Tea. De Jong: \"Zeer geleidelijk gaan de mensen van Duyvis in loon omhoog. Tot juli 2006, dan moet deze integratie afgerond zijn.\" Daarnaast waren de opties die het hoger personeel had gekregen van Douwe Egberts een hot item. De Jong: \"Werknemers in de lagere loonschalen raken hierdoor gedemotiveerd. CNV Voeding heeft een compensatie gekregen voor de mensen in de lagere loonschalen, zij krijgen eenmalig 350 gulden bruto uitgekeerd.
Vervolgens heeft Douwe Egberts in het eindbod het voorstel van CNV Voeding meegenomen om de jeugdschalen te schrappen. \"Jongeren doen hetzelfde werk als volwassen werknemers. Het is niet meer van deze tijd hen vanwege de leeftijd een lager loon te betalen\", aldus De Jong.

Nadere inlichtingen:

Thomas de Jong
023 - 568 46 70
Nancy Abelskamp
030 - 6348 242