Logo Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Voorlichting, Bibliotheek en Documentatie

13 juni 2001 Nr. 01/103

Wettelijke grenswaarden voor methylmethacrylaat, N-nitrosodimethylamine en endotoxinen

De wettelijke grenswaarde voor methylmethacrylaat is verlaagd. Voor endotoxinen en N-nitrosodimethylamine is de invoering van de wettelijke grenswaarden uitgesteld. Voor N-nitrosodimethylamine is bovendien een hogere grenswaarde vastgesteld dan in een eerder stadium is gebeurd.

Dat heeft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald.

Een wettelijke grenswaarde geeft de maximaal aanvaarde bovengrens van concentraties gassen, dampen, nevels of stof op de werkplek, die niet overschreden mag worden.

De nieuwe waarden en de bijbehorende data van invoering zijn vastgesteld overeenkomstig adviezen van de Subcommissie MAC-waarden van de Sociaal-Economische Raad, waarin werkgevers- en werknemersorganisaties zijn vertegenwoordigd. De lagere waarde voor methylmethacrylaat is gelijk aan de gezondheidskundige waarde die de Gezondheidsraad had geadviseerd.

Invoering van de wettelijke grenswaarden voor endotoxinen en N-nitrosodimethylamine, bleek niet haalbaar op respectievelijk 1 juli 2001 en 1 juni 2001. Daarom is op advies van de Subcommissie MAC-waarden van de SER de data van invoering van beide grenswaarden uitgesteld tot 1 januari 2002 en 1 januari 2003. De nieuwe waarde voor methylmethacrylaat geldt per 1 november 2001. De Arbeidsinspectie zal vanaf deze data de nieuwe waarde bij haar inspectiewerkzaamheden hanteren.

De nieuwe wettelijke grenswaarden luiden:

Stofnaam

(Chemical abstracts services-nummer)

Huidige

grenswaarde

Nieuwe wettelijke grenswaarden

(Tijd gewogen gemiddelde** 8 uur)

Nieuwe wettelijke grenswaarden

(Tijd gewogen gemiddelde ** 15 min)

Huidnotatie

mg/m3

mg/m3

mg/m3

Methylmethacrylaat

(80-62-6)

100

40

geen

Endotoxinen



2001

geen

N-nitrosodimethylamine



0,001

geen


Endotoxine eenheden/m3.