AutoRai

13-6-2001

GM Thailand presenteert plannen voor productie Subaru MPV

General Motors Thailand heeft vorige week aangekondigd dat het een auto gaat produceren voor Fuji Heavy Industries. De fabrikant zal onder de merknaam Subaru de Opel Zafira in Japan op de markt brengen.

General Motors Thailand heeft vorige week aangekondigd dat het een auto gaat produceren voor Fuji Heavy Industries. Het compacte en veelzijdige voertuig zal voorzien zijn van het Subaru-embleem en zal het eerste voertuig zijn dat geassembleerd is in Thailand en geëxporteerd wordt naar Japan.

De nieuwe auto, die verkocht gaat worden door Subaru in Japan, is gebaseerd op de wereldwijd gewaardeerde zevenzitter, de Opel Zafira. De productie van de auto zal deze maand aanvangen met een verwacht aantal van 7.000 tot 10.000 voertuigen per jaar. De verkoop zal waarschijnlijk deze herfst van start gaan.

Wij zijn er trots op dat Fuji Heavy Industries voor GM Thailand heeft gekozen voor het produceren van zijn nieuwste Subaru, zegt General Motors Thailand President William Botwick. Vanaf het begin is onze fabriek in Rayong ontworpen en erop berekend om producten te maken die voldoen aan de standaards van de Japanse markt. De aankondiging van deze plannen geeft aan, dat wij inmiddels deze topkwaliteit hebben weten te bereiken in Thailand. Het geeft bovendien de voordelen weer van GMs alliantie met één van Japans grootste autoproducenten. GM Thailand is de eerste Thaise autoproducent die voertuigen naar Japan exporteert. Dit is een eer voor GM Thailand, voor onze medewerkers en voor onze leveranciers.

Masaru Katsurada, FHI Vice President van Product Planning en Portfolio Division: Wij waarderen de inspanningen van GM Thailand om aan de vereiste kwaliteitsverwachtingen van de Japanse markt tegemoet te komen in samenwerking met onze kwaliteitsexperts. Dit programma stelt Subaru in staat om een aantrekkelijk nieuw product sneller en efficiënter op de markt te brengen. Het is het bewijs dat de bedoeling van de alliantie met General Motors geslaagd is, namelijk het ondersteunen en creëren van groeimogelijkheden voor beide ondernemingen.

GM en Fuji Heavy Industries richtten een alliantie op in 1999, waarin GM een aandeel van 20% kreeg in de Japanse onderneming. De twee partners werken inmiddels samen op een groot aantal gebieden, waaronder het ontwerpen van autos, ontwikkeling, fabricage en marketing.

De fabriek van GM Thailand is gevestigd in Rayong, 150 kilometer ten zuidoosten van Bangkok en is vorig jaar begonnen met de productie van de Zafira. Dankzij het nieuwe Subaru-model heeft de totale productie dit jaar nu een aantal van 55.000 tot 60.000 voertuigen bereikt voor de verkoop in Thailand en de export naar 16 landen verdeeld over vijf continenten. In zijn eerste volle jaar van de operatie zal GM Thailand één van de grootste auto-exporteurs worden van Thailand met een totale export van 500 tot 600 miljoen dollar. Subaru verbindt zich dus met Chevrolet, Holden, Opel en Vauxhall in het aanbieden van versies van de in Thailand gebouwde wereldwijd succesvolle zevenzitter, de Opel Zafira.