Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 13 juni 2001

... B & W-nieuws week 24

Openbare Werken

Bestuursdienst
Het college stelt de raad voor om in te stemmen met beleidsnotitie audit-functie. Het college heeft op advies van de commissie Middelen deze reeds eerder door het college vastgestelde notitie op twee punten aangepast, te weten: de vertrouwelijke status van de eerste drie audits in 2001 schrappen en een evaluatie na de afronding van vier audits toevoegen. De gemeenteraad behandelt de beleidsnotitie tijdens de vergadering van 28 juni 2001.

Het college stemt in met de keuze voor de oprichting van een gemeentebreed projectmanagementbureau (PMB), op te bouwen vanuit (delen van) de huidige vier 'projectorganisaties'. De Gemeentesecretaris werkt het collegebesluit verder uit in nadere organisatievoorstellen en legt deze ter besluitvorming aan het college voor. De raadscommissie Middelen en de Ondernemingsraad ontvangen het collegevoorstel ter advisering.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college neemt het principe-besluit om de 'regeling doorverkoop' bij toekomstige nieuwbouwwoningen alleen toe te passen als er prijsafspraken gemaakt zijn tussen gemeente en marktpartijen. In de praktijk zijn dat alleen de woningen in het middensegment en de goedkope koopwoningen. In de regeling wordt de huidige 7-jaarstermijn vervangen door een 5-jaarstermijn met als afdrachtpercentages van de overwinst: 1e jaar 100%, 2e jaar 80%, 3e jaar 60%, 4e jaar 40% en 5e jaar 20%. De raadscommissie Vinex en Volkshuisvesting bespreekt dit principe-besluit op 18 juni.

Het college komt tot de conclusie dat de invulling van de sociale sector (30%) in de woningbouwprogramma's van de VINEX en overige locaties aanpassing behoeft. Mede door de prijsstijgingen in de bouw van de afgelopen tijd, constateert het college dat voor de prijs van 192.000 ( euro 87.125,80) (door VROM vastgesteld grens voor sociale sector) geen 'fatsoenlijke' woning te bouwen is. Daarom stelt het college de 10% sociale koop-woningen te laten vervallen en in het vervolg de sociale sector woningbouwprogramma's uitsluitend in te vullen met huurwoningen (verdeling: 10% goedkoop, 10% bereikbaar en 10% duur). Daarnaast stelt het college voor jongerenwoningen in de sociale huursector gedurende de VINEX-periode (tot 1 mei 2005) 10.000 ( euro 4537,80) per woning beschikbaar uit de Reserve Stimulering Volkshuisvesting.

Het college heeft het geactualiseerde uitvoeringsprogramma Fietsbeleid 1998 -2002 vastgesteld. De volgende projecten zijn geschrapt: fietsstroken langs de Domineeslaan (Ringdijk-Kruiswaal) in verband met de aanleg van een 30 km zone in dit gebied; fietstunnel onder de Schipholweg (5P) in verband met het ontbreken van subsidiemogelijkheden door de ROA-vervoerregio. De projecten fietsstroken Ter Veenlaan. de fietsstroken Badhoevedorp (2e fase) en de fietsstroken Leeweg worden doorgeschoven naar 2003 en later. De volgende projecten worden opgenomen in het uitvoeringsprogramma tot en met 2001: uitbreiding fietsenstalling station Nieuw-Vennep, evaluatie uitvoeringsprogramma en inventarisatie ontbrekende schakels, voorbereiding fietsvoorziening Hoofdweg westzijde (Hoofddorp-Lijnden) en voorbereiding fietspad Nieuwerkerkertocht. Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie Verkeer en Vervoer.

Het college stemt in met de voorgestelde aanpak voor de operationalisering van parkmanagement op het Bedrijvenpark Nieuw-Vennep Zuid zoals verwoord in de nota "Samen Werkt". Parkmanagement is samenwerking: het bundelen van gemeenschappelijke belangen in een professionele beheerorganisatie leidt zowel voor de bedrijven als de gemeente tot aantoonbare meerwaarde. Voor het parkmanagement op Nieuw-Vennep Zuid wordt een vereniging opgericht.

In deze vereniging nemen deel de gemeenten en alle bedrijven die grond in eigendom verwerven; de rechten en plichten van alle deelnemers , risico en aansprakelijkheid, minimum kwaliteitseisen, overdracht onderhoudsbudget en controle en toezichtmogelijkheden voor de gemeente worden formeel geregeld in de statuten van de vereniging. Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de raadscommissie EZG en ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad.

Het college heeft het rapport "Vastgoed Overzicht Haarlemmermeer 2000, kantorenlocaties en bedrijventerreinen" en het onderliggende rapport voor kennisgeving aangenomen. Geconcludeerd kan worden dat de vraag naar locaties voor kantoren en bedrijventerreinen in Haarlemmermeer groot is en dat de gemeente tracht zoveel mogelijk op de ontwikkelingen in te spelen. De raadscommissie EZ ontvangt het rapport ter kennisname.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stelt een bedrag van fl. 15.000,- EUR 6806,70 uit de begroting 2001 (begrotingspost Overig Ontwikkelwerk, taakveld 513) beschikbaar voor deelname aan het Internationaal Jeugdtheater Festival 2002 (16 - 24 februari 2002). Het festival is een samenwerkingsproject van tien grote cultuurgemeenten in Noord-Holland, de provincie, theaters, schouwburgen en instellingen voor kunsteducatie. Het doel is om de jeugd van 4 tot 12 jaar te interesseren voor het festival. De raadscommissie CMW ontvangt het besluit ter kennisname.

Het college stemt in met de deelname aan de stuurgroep van het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Zuidelijk Noord-Holland (RPA-ZNH). Het doel van het RPA-ZNH is het ontwikkelen van een regionaal sociaal-economisch beleid, het afstemmen van regiospecifieke arbeidsmarktvraagstukken, het oplossen van knelpunten op de regionale arbeidsmarkt en het verder ontwikkelen van de infrastructuur om langdurig werkzoekenden, arbeidsgehandicapten en nieuwkomers te laten participeren op de arbeidsmarkt. De overeenkomst treedt in werking op 1 juni 2001 en eindigt op 31 december 2004. De raadscommissie OSZ ontvangt de notitie ter kennisname.

Het college stelt de raad voor de 'Nacalculatie accres 1999 subsidies Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Welzijn' vast te stellen. Op basis van de nacalculatie wordt aan een aantal professionele instellingen een aanvullende subsidie 1999, 2000 en 2001 verleend. Het voorstel komt in de raadscommissies CMW en SRF op de agenda.

Openbare werken
Het college heeft de voortgangsrapportage uitvoeringsprogramma fietsbeleid 2001/ 2 voor kennisgeving aangenomen. De volgende fietspaden zijn opengesteld: de fietsvoorziening langs de Zuiderdreef (tussen Hoofdweg en Kalslagerring), de fietsstroken langs de Hoofdweg oostzijde in Nieuw-Vennep en het fietspad langs de Lisserweg. De fietstunnel onder de Van Heuven Goedhart is in uitvoering. De komende maanden wordt gestart met een fietspad langs weg A in Graan voor Visch, een vrijliggend fietspad langs Hoofdweg oostzijde en fietsstroken op de Hoofdweg westzijde. De raadscommissie voor Verkeer en Vervoer ontvangt de rapportage ter kennisname.

Het college heeft het evaluatieverslag "Brommers op de rijbaan" voor kennisgeving aangenomen. Op basis van het beknopte onderzoek kan op zich geconcludeerd worden dat de maatregel in 2000 een gunstig effect had. Echter om te kunnen beoordelen of de maatregel ook in meer structurele zin een bijdrage aan de verkeersveiligheid levert, is het nodig om een analyse over meerdere jaren te maken. De raadscommissie voor Verkeer en Vervoer ontvangt het voorstel ter kennisname.

Grondbedrijf
Het college laat de heren de Graaf (sectorhoofd RPV bij RWE) en Eshuis (directeur Grondbedrijf) deelnemen aan een vierdaagse excursie/ studiereis naar Scandinavië georganiseerd door het bestuursforum. Het doel van de studiereis is een beeld te krijgen van de ontwikkelingen van en rond de luchthavens aldaar.

Bezwaarschriften
Het college besluit het bezwaarschrift tegen een sloopvergunning voor een boerderij met opstallen op het perceel Bennebroekerweg 471 te Hoofddorp, ongegrond. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit het bezwaarschrift tegen het buiten behandeling stellen van een aanvraag om een bijdrage op grond van de Vangnetregeling Huursubsidie, niet ontvankelijk te verklaren. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit het bezwaarschrift tegen een aanschrijving wegens bouwen zonder/ in afwijking van een bouwvergunning voor hekwerken op het perceel Wilgenlaan 162 te Zwanenburg, ongegrond. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college besluit het bezwaarschrift tegen het verlenen van een bouwvergunning voor uitbreiding van de woning Söderblomstraat 306 te Hoofddorp, ongegrond. Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Het college verklaart het bezwaarschrift over de weigering om medewerking te verlenen aan de bouwplannen aan de woning Manenburgdreef 9 te Hoofddorp, gegrond en start alsnog een vrijstellingsprocedure (art 19). Het besluit is overeenkomstig het advies van de vaste commissie voor bezwaar- en beroepschriften.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen