Persbericht

Hoofddorp, 13 juni 2001

Succesvolle proef met SARA
BBNED START MET SDSL VOOR DE ZAKELIJKE MARKT

Vanaf augustus 2001 start BBned met het aanbieden van Symmetrische DSL-diensten (SDSL) op alle locaties die het huidige ADSL-netwerk al bedient. Deze snellere variant van het aan populariteit winnende ADSL biedt tot ruim 2 Mbps 'upstream' én 'downstream'. Een recente proef in samenwerking met de SARA Reken-en Netwerkdiensten toonde aan dat de SDSL-dienst van BBned zeer betrouwbaar is en dat de beoogde snelheden daadwerkelijk worden gehaald.

SDSL is met name interessant voor zakelijke gebruikers die niet alleen veel data binnenhalen, maar ook veel data moeten verzenden, zoals grafische bedrijven, bedrijven met verschillende vestigingen of bedrijven die 'remote' applicaties op het eigen netwerk willen beheren en gebruiken. Nu worden daar vaak vaste huurlijnen voor gebruikt. SDSL is door een kortere levertijd en lagere prijs een aantrekkelijk alternatief. Ook worden toepassingen als online videocommunicatie en teleconferencing door SDSL voor een groter aantal bedrijven aantrekkelijk. Cisco Systems levert de nieuwste generatie G.SHDSL infrastructuur inclusief routers voor de SDSL-diensten die BBned aanbiedt.

Hans Rietkerk, CEO van BBned: "Deze nieuwe dienst van BBned is net zo betrouwbaar als onze ADSL-diensten en nog sneller. SDSL biedt veel bedrijven de oplossing voor het snel versturen van veel informatie. BBned wil zich in de DSL-markt daarnaast met name onderscheiden door de beste dienstverlening te bieden. Door middel van een volledig geautomatiseerde customer care omgeving kan de klant online het hele aansluitproces activeren en monitoren. Hierdoor garandeert BBned als enige in Nederland dat eenmaal bestelde ADSL- en SDSL-diensten ook op zeer korte termijn geleverd kunnen worden."

Ook na de succesvolle testfase zal SARA, nationaal expertisecentrum op het gebied van computers en netwerken, gebruik blijven maken van de SDSL-diensten van BBned. Jaap Hollenberg, communicatiemanager bij SARA: "De komst van SDSL zal een nieuwe impuls geven aan het breedbandinternetgebruik. BBned heeft in de testfase bewezen klaar te zijn voor betrouwbare levering van deze nieuwe diensten op alle locaties waar ze nu al ADSL levert."

BBned is een communications service provider gespecialiseerd in het leveren van snelle breedbanddiensten aan internet service providers, application service providers en telecombedrijven in Nederland. Het breedbandnetwerk is gebaseerd op DSL-technologie waarmee koperen telefoonlijnen geschikt worden gemaakt voor ultrasnel dataverkeer. BBned ontwikkelt zakelijke wholesale DSL-oplossingen en biedt haar klanten de mogelijkheid de breedbanddiensten zelf te activeren en te monitoren via het eigen systeem. BBned ontwikkelt haar diensten in samenwerking met partners als Cisco Systems, Getronics en KPMG. Telecom Italia is de investeerder achter BBned waarmee continuïteit voor de klant is gewaarborgd. Eén van de afnemers van de breedbanddiensten van BBned is dochteronderneming BBeyond, een nieuwe aanbieder van breedband internet access services. BBned is opgericht in juli 2000 en is gevestigd in Hoofddorp.

###