Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 juni 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN DE BOER EN SCHOENMAKERS (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER EN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Is het u bekend dat de voormalige katoenspinnerij "Oud Bergveen" in Veenhuizen door Domeinen te koop is aangeboden?

2. Bent u met ons van mening dat deze spinnerij onderdeel is van een ensemble dat zowel vanuit de sociale geschiedenis als vanuit de cultuurhistorie van uniek belang is?

3. Bent u met ons van mening dat zowel de beleidsdoelen uit de nota Belvédère als die uit de Architectuurnota - met name het Grote project openbare ruimte - van toepassing zijn op dit ensemble?

4. Bent u van mening dat de aangekondigde verkoop van de desbetreffende spinnerij strijdig is met de doelstellingen die de regering zich stelt in voormelde beleidsnota's?

5. Wilt u bevorderen dat de aangekondigde verkoop wordt geannuleerd en dat vervolgens in overleg met de gemeente Noordenveld, Justitie, Domeinen, de Rijksgebouwendienst, de Provincie en de Stichting "Het Drents Landschap" een plan wordt opgesteld voor de restauratie en ontwikkeling van het gehele ensemble?