Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 13-06-2001 Néerlandais 3: een bijzonder handschrift bestudeerd

13:30 uur Mw. drs. P.H.J. de Hommel-Steenbakkers (Letteren)

Titel proefschrift: Een openbaring: Parijs,
Bibliothèque nationale, Ms.
néerlandais 3

Promotores: Prof. dr. A.M. Koldeweij

Prof. dr. P.W.M.
Wackers (UU)
Handelseditie: Nijmegen University Press. Tel:
(024) 361 2073.
Fax: 024-3611705

De fascinatie met de Apocalyps van Johannes heeft door de eeuwen heen veel kunstwerken voortgebracht, waaronder een groot aantal geïllumineerde Apocalypshandschriften. Het handschrift néerlandais 3, de Apocalyps in Dietsche, dat wordt bewaard in de Bibliothèque nationale te Parijs maakt deel uit van die traditie. Voor zover bekend is er geen tweede volledig bewaard. Het proefschrift van mw. drs. de Hommel-Steenbakkers handelt over dit handschrift néerlandais 3. Voor de eerste maal is het als eenheid bestudeerd, dus zowel de tekst als de bladgrote afbeeldingen zijn onderzocht Deze interdisciplinaire aanpak maakt duidelijk wat de oorzaak is geweest van de onjuiste volgorde van een aantal hoofdstukken, stelt de West-Vlaamse origine van de vertaling ter discussie, plaatst het handschrift in de Middelnederlandse Apocalypstraditie en legt ten aanzien van de miniaturen een niet te ontkennen verband met de verluchte Anglo-Normandische Apocalypshandschriften.
Mw. drs. de Hommel-Steenbakkers (Udenhou ) behaalde in 1994 haar doctoraal Mediaevistiek (cum laude). Zij is medeauteur van Tolken Strafzaken Vreemdelingenzaken (Arnhem 1988) en van Nederlandse Rechtsbegrippen vertaald (Den Haag 1992 en 1998).
E-mail: de.hommel@wxs.nl