Vlaamse Volksunie

VU&ID-kamerlid Els Van Weert voelt Dusquesne aan de tand over onregelmatigheden bij Europol (12/06/01)

VU&ID-volksvertegenwoordiger Els Van Weert zal de onregelmatigheden bij Europol morgen (woensdag 13 juni) aankaarten in de Kamer (zaal 5 - 14u15). Haar vraag aan minister Antoine Duquesne van Binnenlandse Zaken kwam tot stand in nauw overleg met europarlementslid Bart Staes (VU&ID), die het dossier vanavond en morgen voorlegt aan de Raad en de Commissie.

De beknopte persmededeling van donderdag 31 mei over boekhoudkundige onregelmatigheden bij Europol zou wel eens het spreekwoordelijke topje van de ijsberg kunnen zijn. Het bericht heeft betrekking op Pougnet, een Franse Europolambtenaar die wordt beschuldigd van fraude, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken (De Morgen van vrijdag 1 juni en zaterdag 2 juni). Er zijn evenwel aanwijzingen dat bij de koepel van Europese politiediensten ook andere zaken fout lopen.

Zo zou Europol gebruik maken van gestolen informatietechnologie. Het bedrijf Polygeneses uit München stelt dat z'n Polygon-technologie aan de basis ligt van Eurint. De firma heeft Europol evenwel nooit de toestemming gegeven om de gepatenteerde informatietechnologie te gebruiken. Momenteel loopt in Duitsland dan ook een onderzoek naar de betrokkenheid van hooggekwalificeerde ex-werknemers van Polygeneses bij deze diefstal.

Europol schreef in de loop van '97 en '98 aanbestedingen uit voor Eurint en Europolis. De Franse Europolambtenaar was hiervoor verantwoordelijk als hoofd van het IT-departement. Hoewel technologie voor informatiemanagement aan de basis ligt van de Europolsystemen, is het onduidelijk waar de door Europol gebruikte technologie vandaan komt.

Formeel werd blijkbaar nooit een contract uitgeschreven. Uiteindelijk zouden enkele bedrijven die van nabij betrokken zijn bij het Sensusproject van de Europes Commissie, deelnemen aan Eurint en Europolis. Een klacht van Polygeneses tegen deze gang van zaken leidde tot de veroordeling van Sensuscoördinator én agent van de Duitse Bundesnachrichtendienst Stephan Bodenkamp.

Enkel een volledige doorlichting van Eurint, Europolis én het parallelle Sensusproject kan klaarheid scheppen. Het kernprobleem is het gebrek aan democratische controle op Europol. Vermits de politie- en veiligheidsdiensten onder de bevoegheid vallen van de EU-lidstaten kunnen ze schermen met de nationale soevereiniteit om zich te onttrekken aan de controle van het Europees Parlement. Deze situatie dreigt de geloofwaardigheid van de Europese politiekoepel te ondermijnen.

Graag had ik van de minister een antwoord op volgende vragen:


1. Kan de minister bevestigen dat de gepatenteerde Polygon-technologie van het bedrijf Polygeneses uit München aan de basis ligt van de Europol-informatiesysteem Eurint en Europolis of erin geïntegreerd is? a) Zo ja, sinds wanneer maakt Europol gebruik van deze technologie? Op welke wijze en wanneer heeft Europol deze technologie en/of het gebruiksrecht van deze technologie verworven? Wie is verantwoordelijk voor en betrokken geweest bij de verwerving van deze technologie en het eraan gekoppelde gebruiksrecht?
b) Zo neen, zal de minister de Belgische Europolverbindingsofficier in de Raad van Bestuur aan de Europolinstanties vragen een grondige doorlichting van Eurint, Europolis en het parallelle Sensusproject te laten uitvoeren door een externe instantie teneinde duidelijkheid te krijgen over de herkomst van de informatietechnologie die wordt gebruikt?

Auteur:
VU&ID-fractie - Kamer van Volksvertegenwoordigers Els Van Weert

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: fvandenbroeke@europarl.eu.int
Url: http://bartstaes.volksunie.be