Gemeente Hoogeveen

13 juni 2001

* Spaarbankbos dankzij nieuw landgoed beter toegankelijk *
* Sector Bouwen en Wonen dicht *

* Collecten *

* Hoogeveen actief *

* Problemen met parkeerautomaten Hoogeveen in Over De Balk *
* Kanaalweg - Mr. Cramerweg weer open voor alle verkeer *
* Stephensonstraat gedeeltelijk dicht *

* Subsidie ontwikkelingssamenwerking *

* Wet Milieubeheer: laboratorium Zeppelinstraat *
* Bestemmingsplan Hollandscheveld-Oost *

* Bouwaanvragen en bouwmeldingen *

* Vrijstelling Wet op de Ruimtelijke Ordening * Ontwerpbestemmingsplan "Landgoed Wijsbersche Hooge" gereed

Spaarbankbos dankzij nieuw landgoed beter toegankelijk Ten noorden van Hoogeveen aan de Wijsterseweg komt Landgoed Wijsbersche Hooge. Vanaf morgen ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage, dat de ontwikkeling van het landgoed mogelijk moet maken. Het wordt het eerste landgoed nieuwe stijl binnen de gemeentegrenzen van Hoogeveen.

Het landgoed krijgt een omvang van elf hectare en het grenst aan het gemeentelijke Spaarbankbos. De komst van het landgoed zal het bos met z'n vele voetpaden en recreatieve voorzieningen veel beter toegankelijk maken voor het publiek. Nu is er alleen een verbindingsweg door het bos tussen Hoogeveen en Pesse. Maar als de plannen doorgaan komt er een weg voor het autoverkeer vanaf de Wijsterseweg door het bos. Dat wordt ook de toegang tot het landgoed. In het bos komt extra parkeerruimte.

Meerwaarde

Zo geeft het landgoed 'maatschappelijke meerwaarde', wat een voorwaarde is voor het ontstaan van landgoederen nieuwe stijl. Er worden nog meer eisen gesteld aan dergelijke landgoederen. Zo moet het openbaar toegankelijk zijn, het huis van de landgoedeigenaar moet een monumentale uitstraling hebben en de natuur- en landschapswaarden van het gebied moeten worden versterkt.

Een landgoed kan niet bestaan zonder inkomsten. Daarom zullen vormen van bosbouw en - in mindere mate - landbouw deel uitmaken van de bedrijfsvoering van Landgoed Wijsbersche Hooge. Het gaat dan om duurzame instandhouding van de kleinschalige afwisseling in open en beboste terreindelen.

Bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan Landgoed Wijsbersche Hooge ligt vanaf donderdag 14 juni tot en met 11 juli 2001 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen.

Op verzoek kan het ontwerpbestemmingsplan gedurende deze termijn ook op dinsdagen buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer) aan het Raadhuisplein. Als u hiervan gebruik wilt maken kunt u contact opnemen met mevrouw E.H. Buist. Telefoon 291707.

Zienswijzen

Gedurende deze periode kan een iedereen zienswijzen op dit ontwerpbestemmingsplan schriftelijk bij de gemeenteraad indienen: postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen. Degenen die tijdig hun zienswijzen kenbaar hebben gemaakt worden in de gelegenheid gesteld een mondelinge toelichting te geven.
De commissie Welzijn, Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid vergadert morgen, donderdag 14 juni, in Commissiekamer I van het gemeentehuis. De vergadering begint om 19.30 uur en is openbaar. Op de agenda staat onder meer: Notitie peuterspeelzaalwerk, Subsidies sportverenigingen, Subsidie Rijwielvierdaagse, het Beleidsverslag 2000 over Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een notitie Computerproject minima.
Basisschool De Krullevaar houdt morgen, donderdag 14 juni, een oud-papierinzameling. De containers staan achter de school in de Rietgans.
Ook basisschool De Weidebloem houdt morgen op die manier een inzameling van oud papier.
De containers staan naast de school in de Schweitzerstraat. De Samenwerkende Scholen in Elim hebben zaterdag 16 juni de containers klaarstaan voor oud papier. De bakken staan van 9.00 tot 11.30 uur op de parkeerplaats Prieswijk West.
Sector Bouwen en Wonen dicht
De sector Bouwen & Wonen van de gemeente Hoogeveen is woensdag 20 juni de hele dag niet bereikbaar. De afdeling heeft dan de jaarlijkse sectorreis.
Collecten
Deze week wordt gecollecteerd voor de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Volgende week gaan collectanten voor de Maag Lever Darm Stichting langs de deuren.
Hoogeveen actief
De komende weken is Hoogeveen weer het toneel van diverse evenementen. Uiteraard leiden die evenementen tot enige verkeershinder. Hieronder een overzicht van de evenementen en de wegafsluitingen.

Nationale Straatspeeldag

Woensdag 20 juni 2001 is het de Nationale Straatspeeldag. In verband hiermee is een gedeelte van de Van Echtenstraat (nummer 49 tot en met nummer 86) van 12.00 uur tot 19.00 uur voor het doorgaande verkeer afgesloten.

In Hollandscheveld wordt de Nationale Straatspeeldag eveneens gevierd. De Kerkenkavel bij de Doorsnijding en de Veldkampstraat zijn van 8.30 uur tot 12.00 uur voor het doorgaande verkeer gesloten.

Zomermarkten Elim

Op de donderdagen 14 juni, 21 juni, 28 juni en 5 juli 2001 zijn er weer zomer/promotiemarkten in Elim. De Dorpsstraat tussen de kruising Perebomenweg/Carstensdijk en de kruising Dorpsstraat/Langewijk is op bovenstaande data van 17.00 tot 22.00 uur voor het doorgaande verkeer afgesloten.

Schutsplein

Het Podium organiseert zondag 17 juni 2001 een skate-evenement op het Schutsplein. In verband hiermee is die dag van 12.00 uur tot 22.00 uur een gedeelte van het Schutsplein niet als parkeergelegenheid te gebruiken.
Deze week kunt u weer via het internet twee huwelijken bijwonen. Sefanus Djababoe en Diana José Wassen stappen vrijdag 15 juni (13.45 uur) in het huwelijksbootje en dezelfde middag om 15.15 uur is het de beurt aan Henri Edwin Pol en Janna Zwiggelaar. Om beide trouwerijen te zien typt u: www.hoogeveen.nl/gemeente/buza/trouwcamera.htm . Problemen met parkeerautomaten Hoogeveen in Over De Balk Het televisieprogramma Over De Balk van Yorin besteedt vanavond, woensdag, aandacht aan de problemen met parkeerautomaten die onlangs in Hoogeveen speelden. De opnamen zijn in april gemaakt. Voor dit onderwerp zijn drie raadsleden en een woordvoerder van de gemeente ge-interviewd.

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft overigens twee weken geleden besloten nieuwe parkeerautomaten te kopen.

In december 1997 schafte de gemeente 32 parkeerautomaten aan. Alles leek erop dat een goede keus was gemaakt. De ervaringen van andere gemeenten met de apparaten waren goed en er was een vergelijking gemaakt met apparaten van drie andere fabrikanten. Maar de automaten bleken al snel zeer storingsgevoelig. De problemen waren uiteindelijk niet op te lossen en de onderhoudskosten rezen de pan uit. Ook was daardoor de inkomstenderving hoger dan normaal.

Tien jaar

Parkeerautomaten gaan normaal gesproken tien jaar mee. Toch bleek het na enig rekenwerk voordelig te zijn de automaten nu al te vervangen en het verlies van versnelde afschrijving maar te accepteren.

De oude automaten hadden dit jaar moeten worden omgebouwd voor Euro, chipknip en nieuwe papierprinter voor de kaartjes: kosten bijna drie ton. Dat geld wordt met de aanschaf van nieuw automaten bespaard. De onderhoudskosten dalen bij de nieuwe apparaten met ongeveer 85.000 gulden en minder storing betekent ook minder ergernissen bij het publiek, maar ook minder inkomstenderving.

Jaarlasten

Alles bij elkaar opgeteld heeft de gemeente met de aanschaf van nieuwe apparaten niet met hogere jaarlasten dan in het verleden. Het is zelfs iets goedkoper geworden.

Het tv-ropgramma Over De Balk van Yorin begint vanavond, woensdag, om 22.10 uur. Bij Yorin

Schoklandstraat dicht voor herstrating

Kanaalweg - Mr. Cramerweg weer open voor alle verkeer

Het kruispunt Kanaalweg - Mr. Cramerweg - Wolfsbosstraat - Het Haagje gaat vrijdag 15 juni open voor alle verkeer. Vanaf die dag rijden de bussen weer volgens de dienstregeling.

Er zijn nieuwe verkeerslichten geplaatst die beter inspelen op het verkeer, zowel voor fietsers als voor automobilisten. De verkeerslichten werken 24 uur per dag. Op momenten dat er geen verkeer is op het kruispunt staan de verkeerslichten voor de fietsers op groen en voor de auto's op rood. Nieuw op de kruising zijn de speciale voorzieningen voor het openbaar vervoer, waardoor bussen snel het kruispunt kunnen passeren.

Opstelstroken

Het aantal opstelstroken voor het autoverkeer op Het Haagje en de Mr. Cramerweg is teruggebracht van drie naar twee. Daarmee is de oversteek voor voetgangers en fietsers korter geworden en zullen ze zich veiliger voelen.

Ook op vrijdag 15 juni gaat de Schoklandstraat dicht voor alle verkeer. Deze weg wordt volledig herstraat. Reden hiervoor is de slechte staat van de weg. Deze stremming zal naar verwachting tot en met vrijdag 6 juli duren.

Stephensonstraat gedeeltelijk dicht

Een gedeelte van de Stephensonstraat tussen de Weg om de Oost en de Zeppelinstraat wordt morgen, donderdag 14 juni, gesloten voor het verkeer. Die dag wordt een asfaltlaag verwijderen. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid. De bedrijven en woningen in dat gedeelte van de Stephensonstraat blijven bereikbaar en de hulpdiensten worden "doorgelaten". De stremming duurt die dag van zeven uur 's morgens tot ongeveer vijf uur 's middags.
Subsidie ontwikkelingssamenwerking
Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een subsidie van 1.000,- vertrekt aan de werkgroep Vida Esperanca ter ondersteuning van een straatkinderenproject in Brazilië. De werkgroep en het project voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een subsidie in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Nadere informatie hierover kunt u krijgen bij de afdeling Algemene Bestuurlijke en Juridische Zaken, telefoonnummer 291244.

Wet Milieubeheer: laboratorium Zeppelinstraat

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen maken met inachtneming van het bepaalde in artikel 3:44 van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend dat zij op 6 juni 2001 een vergunning ingevolge de Wet Milieubeheer hebben verleend op de aanvraag van Ascor Analyse B.V. te Ulvenhout voor het oprichten en in werking hebben van een laboratorium, gelegen aan de Zeppelinstraat 9 te Hoogeveen. Het besluit is ten opzichte van het eerder ter inzage gelegde ontwerp niet gewijzigd. Aan het besluit zijn voorschriften verbonden ter bescherming van het milieu.

Het besluit en andere op deze zaak betrekking hebbende stukken liggen vanaf 14 juni 2001 tot en met 26 juli 2001 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Indien gewenst kunt u ook een mondelinge toelichting op de stukken krijgen. Op verzoek kunt u de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren inzien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in de bodekamer van het Raadhuis, Raadhuisplein 1.

Op grond van het bepaalde in de artikelen 20.1, lid 1, 20.6 en 20.7 van de Wet Milieubeheer en artikel 6:7 van de Algemene Wet Bestuursrecht staat tot en met 26 juli 2001 beroep open bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor:

a. Degenen die overeenkomstig de artikelen 3:24 of 3:25 van de Algemene Wet Bestuursrecht schriftelijk dan wel mondeling bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit. b. De adviseurs die overeenkomstig artikel 3:23 van de Algemene Wet Bestuursrecht advies hebben uitgebracht over het ontwerpbesluit.
c. Degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.
d. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit.

Het besluit wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voor deze datum bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.

Indien het besluit tevens betrekking heeft op het oprichten of veranderen van een inrichting dat tevens is aan te merken als bouwen in de zin van de Woningwet, dan wordt het besluit ingevolge het bepaalde in artikel 20.8 van de Wet Milieubeheer niet eerder van kracht dan nadat de betrokken bouwvergunning is verleend.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening kunt u richten aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Bestemmingsplan Hollandscheveld-Oost

Tegen het door Gedeputeerde Staten van Drenthe bij besluit van 9 mei 2000 goedgekeurde bestemmingsplan Hollandscheveld-Oost is beroep ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit beroep is door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bij haar uitspraak van 6 maart 2001 niet ontvankelijk verklaard. De goedkeuring van dit bestemmingsplan is hierdoor onherroepelijk geworden.

Het bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* Gedeputeerde Staten van Drenthe voor 1 eik langs de N374 en 4 eiken langs de N852

* J. Vos van Es, Brugstraat 3, Nieuwlande voor een abeel en twee berken

* J. Slot, Meerboomweg 121, Hollandscheveld voor één eik
* Dalery Polyester BV Morsestraat 4-6, voor 5 bomen Gemotiveerde bezwaren kunt u binnen zes weken na deze publicatie indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen. Bouwaanvragen en bouwmeldingen


* Domesta Woonstichting, uitbreiden/verbouwen van een woning, Sperwer 3

* Autohandel Hollandscheveld v.o.f., bouwen van een bedrijfswoning, Abraham Niehuesstraat 10

* H.T. Bonen, uitbreiden van een dakkapel, Tarwekamp 3
* R. Hoorn, bouwen van een paardenschuur, Langewijk 8 Bouwmeldingen

* A.H.F. Enklaar, uitbreiden van een woning, Fictorielaan 5
* F.K. Linde, uitbreiden van een garage, Graskamp 20 Bouw- en Woningtoezichtin het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24, Hoogeveen.
Verleende bouwvergunningen


* J.H. Moman, voor het bouwen van een schuur op het perceel Hollandscheveldsche Opgaande 93 te Hollandscheveld
* A. Santing, voor het verbouwen van het autohandelbedrijf Dorpsstraat 56a te Elim

* J. Bouma, voor het bouwen van een woning met garage op het perceel Leiendijk 8 te Hoogeveen

* Kraal Kraan- en Transportbedrijf V.O.F. voor het wijzigen van een loods op het perceel

* Stephensonstraat 24 te Hoogeveen.
Tegen deze verleende bouwvergunningen kunt u binnen zes weken na bezwaarschrift indienen bij het College van Burgemeester en Vrijstelling Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen aan R. Metselaar, voor het plaatsen van een tijdelijke woonwagen op het perceel Jeulenwijk 18 te Elim.

Het bouwplan ligt vanaf 14 juni 2001 gedurende twee weken ter inzage op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kunt u bij Burgemeester en Wethouders schriftelijk uw bedenkingen naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.