Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Uitnodiging aan de pers

11 juni 2001

PERSBERICHT

Naar aanleiding van rapport commissie .De Rooy. Leraren en leerlingen in discussie over toekomst geschiedenisonderwijs

Leraren en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs discussiëren op woensdag-avond 13 juni over de toekomst van het geschiedenisonderwijs in Nederland. Aanleiding vormen de adviezen van de Commissie historische en maatschappelijke vorming voor een nieuwe opzet van het geschiedenisonderwijs.

In februari verscheen het rapport van de Commissie historische en maatschappelijke vorming (.de commissie De Rooy.). Inmiddels hebben verscheidene organisaties en direct betrokkenen uit het geschiedenis- en onderwijsveld hun reactie op de aanbevelingen van deze commissie kenbaar gemaakt. Ter completering van het brede scala aan reacties vindt op woensdagavond 13 juni een publieksdiscussie plaats met leraren en scholieren uit het basis- en voortgezetonderwijs, docenten en studenten uit HBO en WO over de inpassing van de adviezen van de commissie De Rooy in de dagelijkse onderwijspraktijk.

.De Rooy. in de praktijk
In de discussie geven scholieren en docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs hun mening over de adviezen van de commissie .De Rooy.. Hoe oordelen zij over het idee om de geschiedenis op te delen in tien herkenbare tijdvakken? Hoeveel ruimte krijgen scholen voor een eigen invulling van het onderwijsprogramma? En wat is de rol van het Ministerie van OCenW? Wat verwachten scholieren zelf van het geschiedenisonderwijs? Deze en andere vragen worden besproken in aanwezigheid van prof.dr. Piet de Rooy, voorzitter van de Commissie historische en maatschappelijke vorming, en Karin Adelmund, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Naast leraren en scholieren zullen ook aankomend docenten geschiedenis hun mening geven en komen diverse experts uit het geschiedenisveld aan het woord.

Praktische informatie
De publieksdiscussie vindt plaats in Stedelijk Museum het Prinsenhof, St. Agathaplein 1, Delft. De discussie start stipt om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur.

Noot voor de redactie,