Digitale Gemeente Houten

Open brief over boomgaard Oude Dorp

woensdag 13 juni 2001 - Bron: P. van Asselt (Fractie Zandbergen)

Al begin januari vroegen wij aandacht voor de problematiek van de boomgaard in het Oude Dorp. Wij vroegen u daadkracht te tonen en de snel aan te pakken, vanwege de onrust in de bevolking over de omgeploegde bomen. Het heeft tot 25 april geduurd alvorens een "voorstel" van uw kant in de commissie JORI besproken kon worden en inmiddels zijn we halverwege juni en is er nog altijd geen besluit genomen. Deze problematiek speelt nu al jaren door en het is echt zaak dat we nu eindelijk tot besluiten komen. Het wachten is op daadkracht van het College.

Voor alle duidelijkheid nog maar even kort het probleem. Omwonenden willen dat de groenbestemming op de boomgaard van toepassing blijft, hetgeen hen ook eerder is toegezegd, en zijn waarschijnlijk bereid om dit desnoods in rechte af te dwingen. Feit is dat de grond een groenbestemming heeft en dat in een eerder geval omwonenden succesvol zijn geweest in hun strijd tegen een andere bestemming. De eigenaar, IBH, wil woningen en kantoren bouwen en zegt harde afspraken met de gemeente gemaakt te hebben daterend van 1996. Feit is dat er een formeel document uit die tijd is en dat er meermaals op verzoek van de gemeente in goed overleg aanpassingen op de oorspronkelijke plannen van IBH zijn doorgevoerd. De ondernemer zal zeker niet zonder slag of stoot accepteren dat de gewekte verwachtingen zonder compensatie teniet worden gedaan. De juridische posities in deze problematiek zijn allerminst duidelijk, in die zin dat daaruit geen beslisrichting te destilleren is.

Het moet gezegd dat het boomgaarddossier helemaal geen problematische case had hoeven zijn. Als het toenmalig college vanaf het begin de mening van omwonenden had gevolgd en resoluut nee hadden gezegd tegen plannen van IBH om op het terrein van de boomgaard te gaan bouwen, was het nooit zover gekomen. Hiervoor waren ook voldoende argumenten aanwezig. Het is onze fractie volstrekt onbegrijpelijk waarom het toenmalige college formeel medewerking toezegde aan IBH, voor zover wij kunnen nagaan zonder medeweten van de Raad. Feit is dat zij dit heeft gedaan, waardoor we nu wederom een pro-bleemdossier hebben.

Ontdaan van alle franje is de keuze feitelijk heel simpel; groenbestemming behouden of niet. Wij kiezen voor behoud van het spaarzame groen in het Oude Dorp, voor behoud van een van de historische aangezichten is van het Oude Dorp. Wij zijn dus tegen bouw op die locatie en kiezen voor compensatie van IBH, gelet op gewekte verwachtingen. Het uitrookscenario, dat door een aantal partijen recent en in het verleden is voorgesteld, achten wij bestuurlijk onbehoorlijk. We dienen de koninklijke weg te volgen met besef van het verleden. Burgers zowel als ondernemers moeten van het bestuur van Houten op aan kunnen. Tijd zal dit dossier niet makkelijker maken en er alleen maar voor zorgen dat de onduidelijkheid aanhoudt, de rommel op de boomgaard niet wordt opgeruimd en de messen scherper geslepen gaan worden. Dit alles omdat partijen geen duidelijk antwoord van de politiek krijgen.

Neem uw verantwoordelijkheid en laat zien dat Houten nog in staat is goed én snel besluiten te nemen.

Met vriendelijke groet,
namens de fractie Zandbergen,

Paul A.J.M. van Asselt,
Lid commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Financiën

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).