Laurus NV


Supermarktketen Laurus gaat Konmar ook in Belgie introduceren, 13 juni 2001

P E R S B E R I C H T

s-Hertogenbosch,13 juni 2001

Spar-formule wordt gecontinueerd

SUPERMARKTKETEN LAURUS GAAT KONMAR OOK IN BELGIE INTRODUCEREN

Ternat; 13 juni 2001 Supermarktgroep Laurus België gaat haar zeven verschillende winkelformules terugbrengen tot twee: Konmar en Spar. Op deze wijze kiest Laurus net als voor Nederland voor strategische focus, verhoging van de efficiency en verlaging van de complexiteit in de eigen organisatie. De transitie naar ongeveer 150 Konmar-winkels in de komende drie jaar zal door Laurus België geheel uit eigen middelen worden gefinancierd. De ombouwoperatie sluit nauw aan op de eerder in gang gezette stroomlijning van de hoofdkantoororganisatie, logistieke processen en automatisering.

Dit jaar gaan in totaal 25 Konmars open. De ervaringen van de eerste testwinkel in Bièrghes open sinds Pasen 2001 - zijn zeer bemoedigend zowel qua omzet als marge. Uiteindelijk zullen met volledig behoud van de werkgelegenheid alle winkels worden omgebouwd van Battard, Central Cash en van (Euro) Spar-ondernemers die voor Konmar willen kiezen. De Spar-formule wordt verder versterkt met de winkels van InterBattard, City Cash en Super Echo die zich bij Spar willen aansluiten. De ondernemingsraad, de syndicaten en de medewerkers zijn inmiddels van het strategisch plan op de hoogte gebracht.

Consumentenonderzoek in o.a. België wijst uit dat er behoefte bestaat aan een supermarktformule met service en kwaliteit, een ruim assortiment, veel verse producten en waar-voor-je-geld. Konmar kan daarin uitstekend voorzien met de grotere winkels vanaf 550 m2. Daarnaast voorzien de Spar-winkels in een duidelijke buurtfunctie waar om de hoek de dagelijkse boodschappen kunnen worden gedaan. Eind 2003 zal Laurus in België naast 150 Konmars ook zon 350 Spar-winkels omvatten die worden geleid vanuit het centrale hoofdkantoor in Ternat bij Brussel.

Monny Querido, gedelegeerd bestuurder van Laurus België, verwacht met de uitvoering van het strategisch plan de concurrentiepositie van de Laurus-supermarkten te kunnen versterken. We hebben als team hard gewerkt aan de introductie van de Belgische Konmar-formule. Ik zie een ijzersterke combinatie van een unieke winkelformule die tot de grootsten zal gaan behoren in de Benelux en de specifieke Belgische kennis op het gebied van food assortiment en kwaliteit. Volgens Querido zal voor Spar België tevens gekeken worden naar eventuele mogelijkheden voor internationale samenwerking.



Laurus België is een dochteronderneming van Laurus NV, gevestigd in Nederland, België en Spanje. In België worden momenteel de supermarktformules Battard, Central Cash, Spar, Eurospar, InterBattard, Super Echo en City Cash gevoerd. Laurus België beschikt in totaal over ca. 500 winkels waarvan ongeveer 400 door aangesloten zelfstandig ondernemers worden geëxploiteerd. Laurus België realiseerde in 2000 een bruto consumentenomzet van EUR 874 miljoen en telt ongeveer 2.000 medewerkers.


____________ Perscontacten: Frank van Ooyen (073) 622 3803