Nederland~ICT van start!

Woerden, 13 juni 2001

Vandaag is Nederland~ICT van start gegaan. Nederland~ICT heeft als belangrijkste taak het stimuleren van de rol van ICT in de Nederlandse economie en samenleving.

Nederland~ICT is een federatief samenwerkingsverband van vijf verenigingen: FENIT, ICT Telecom, VIFKANTEC (voorheen ICT Kantoortechnologie), ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT. Met een omzet van ruim 60 miljard gulden (27,2 mld ¤) en ruim 225.000 werknemers kan Nederland~ICT zich met recht de spreekbuis van de Nederlandse ICT-sector noemen.

Drie van de oprichters van Nederland~ICT zijn de brancheverenigingen FENIT (informatietechnologie), VIFKANTEC (kantoortechnologie) en ICT Telecom (telecommunicatie). De andere twee initiators zijn ICT Milieu en de Werkgeversvereniging ICT. Behalve FENIT komen de vier andere oprichters voort uit Vereniging ICT Nederland, die met de komst van Nederland~ICT wordt opgeheven.

Nederland~ICT richt zich op een groot aantal activiteiten, zoals het belang van ICT voor de Nederlandse economie, het onder de aandacht brengen van de maatschappelijke betekenis van ICT, het aanpakken van de arbeidsmarkt-problematiek en het bevorderen van de verdere ontwikkeling van de Nederlandse ICT-sector.

Er zijn twee belangrijke redenen, die hebben geleid tot de oprichting van Nederland~ICT. Allereerst werken de vijf organisaties veel effectiever en efficiënter. De samenwerking voorkomt, dat meerdere specialisten zich met dezelfde onderwerpen bezig houden. Nu kan met dezelfde mensen meer worden gedaan voor de aangesloten bedrijven.

Minstens even belangrijk is de eenheid naar buiten, die door Nederland~ICT wordt gerealiseerd. Op tal van terreinen kan de sector nu veel slagvaardiger optreden naar politiek en samenleving. De omvang van de bedrijfstak vraagt om een meer geconcentreerde en professionele lobby in Den Haag en Brussel.


Noot aan de redactie (