FNV BONDGENOTEN

Nieuwe CAO medewerkers uitzendbureaus

Er is een nieuwe CAO voor de 15.000 vaste medewerkers van uitzendbureaus. FNV Bondgenoten is tevreden over de loonsverhoging van 3,75 procent, maar vindt het een gemiste kans dat er in deze CAO geen concrete afspraken zijn gemaakt over het thema arbeidstijden. De bond is blij dat ook deze groep werknemers eindelijk een normale werkweek van 40 uur krijgt. De werktijd bedroeg 40,5 uur.

De nieuwe CAO loopt van 1 april 2001 tot 1 april 2002. De medewerkers van uitzendbureaus krijgen per 1 juli 2001een loonsverhoging van 3,75 procent. Daarnaast ontvangen zij dan ook een eenmalige uitkering van
0,75 procent.
Marcel Nuyten, onderhandelaar van FNV Bondgenoten spreekt van een gemiste kans op het onderwerp arbeidstijden. FNV Bondgenoten was bereid in te stemmen met verruiming van de openings- en bedrijfstijden. In ruil daarvoor verlangde de bond meer zeggenschap voor werknemers over hun eigen arbeidstijden. Gezien de populatie van de werknemers (80 procent is jong en vrouw) is er veel behoefte aan meer mogelijkheden om werk en prive beter op elkaar af te stemmen en bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek. De ABU wilde de voorstellen van de bond echter zover uitkleden dat uitsluitend voor de werkgever positieve punten overbleven. Marcel Nuyten:.Ik vind het onthutsend om te zien dat de club die zichzelf de werkgevers van flexibel Nederland noemt, zelf geen afspraken wenst te maken op dit gebied. Doodzonde. Wij komen hier bij de volgende onderhandelingen zeker weer op terug..
De officiele werkweek van het personeel van uitzendbureaus wordt 40 uur. Dat was 40,5 uur. Een overblijfsel uit de tijd dat het personeel wat langer bleef om de uitzendkrachten uit te betalen onder het genot van bier en chips. Dat is al lang niet meer de praktijk, maar het halve uurtje bestond nog steeds. .Gelukkig zijn we dit fossiel nu ook kwijt., aldus M. Nuyten.

Meer informatie:
Marcel Nuyten, onderhandelaar, 06-51255993

13 jun 01 21:37