Persbericht Trimbos-instituut

Behandeling bij depressie niet altijd nodig

Utrecht, 13 juni 2001. Behandeling bij depressie is niet altijd noodzakelijk. Dat blijkt uit het Nemesis-onderzoek van het Trimbos-instituut, waarin ruim 7000 volwassenen werden onderzocht op het voorkomen van depressie, de gevolgen van wel of niet behandelen en de verandering in de situatie na een jaar. De overgrote meerderheid van de mensen met een lichte en kortdurende depressie herstelt zonder behandeling en heeft geen professionele hulp nodig. Mensen die behandeld zijn functioneren wel beter maar zijn lang niet allemaal hersteld na een jaar.

Van de personen met een depressie zocht 55% geen hulp. Zij hebben over het algemeen een lichte of matige depressie, die niet leidt tot ernstige verslechtering van het algemeen functioneren. De mensen die wel hulp zochten en een behandeling kregen (45%), hadden een doorgaans ernstige depressie van langere duur. Zij hadden ook meer last van andere psychische klachten en functioneerden aanzienlijk slechter. De helft van deze mensen kreeg een behandeling in de eerstelijn (veelal door de huisarts), de andere helft kwam in de tweedelijnszorg terecht (veelal de Riagg).

Uit de resultaten blijkt dat in Nederland bij depressie de weg naar de hulpverlening vooral wordt bepaald door de ernst van de depressie en de gevolgen hiervan op het functioneren. Na een jaar had 85% van de mensen die niet behandeld waren geen depressie meer. Van de mensen die in de eerstelijn waren behandeld herstelde 63% van de depressie. Het herstelpercentage bij behandeling in de tweede lijn was 52%. Ook al herstelden ze niet allemaal, toch gingen de meeste behandelde personen er in hun functioneren wel op vooruit.

Apart onderzocht is hoe vaak er antidepressiva werden voorgeschreven. Dit was het geval bij 43% van de mensen die eerste- of tweedelijnshulp ontvingen. Antidepressiva werden - zoals door de professionele richtlijnen wordt aanbevolen - over het algemeen aan de meest zieke patiënten voorgeschreven: mensen met een ernstige depressie die lang duurde en die samenging met angstklachten. De resultaten van behandeling met antidepressiva waren teleurstellend: na een jaar had slechts 35% van deze groep geen depressie meer. Het is niet bekend of dit het gevolg is van inadequaat voorschrijfgedrag door de arts of door slechte inname van het geneesmiddel door de patiënt. Wel maken deze gegevens duidelijk dat juist de behandeling van ernstige vormen van depressie nog sterk kan worden verbeterd.

Spijker J., Bijl R.V., de Graaf R., Nolen W.A.: Care utilization and outcome of DSM-III-R major depression in the general population. Results from the Netherlands Mental Health survey and Incidence Study (NEMESIS). Acta Psychiatrica Scandinavia 2001, 103, pp 19-24



_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11