Gemeente Zwijndrecht

REGELING WOONLASTENTOESLAG

Ook wel eens moeite om de touwtjes aan elkaar te knopen? De gemeente heeft sinds 1 januari 2001 een regeling Woonlastentoeslag omdat woonlasten een behoorlijk beslag kunnen leggen op het besteedbare inkomen voor mensen die afhankelijk zijn van een minimuminkomen. Met woonlasten worden kosten van de huur plus de servicekosten, de kosten van gas en van elektriciteit, verminderd met de huursubsidie bedoeld.

Als mensen een minimum inkomen met netto woonlasten hebben die meer bedragen dan de door de gemeente vastgestelde woonlastennorm van f 603,- per maand (¤ 273,63), dan kan men in aanmerking komen voor een woonlastentoeslag. Men moet dan wel voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

Voorwaarden
U kunt een aanvraag indienen als uw inkomen niet meer bedraagt dan 115% van de voor u geldende bijstandsnorm. Ook geldt voor personen tot 65 jaar dat zij twee jaar een minimum inkomen moeten ontvangen. De aanvrager moet twee jaar woonachtig en ingeschreven zijn. De huurder moet huursubsidie hebben aangevraagd en ontvangen. Bij de behandeling van uw aanvraag is een vermogenstoets van toepassing.

Het eigen vermogen mag niet meer bedragen dan f 20.600,- (¤ 9347,87) voor een gezin of eenoudergezin en maximaal f 10.300,- (¤ 4673,94) voor een alleenstaande. Als de aanvrager daarvoor in aanmerking komt moet hij/zij ook gebruik maken van andere voorzieningen zoals de Vangnetregeling huursubsidie, de kwijtschelding van de WOZ-belasting, kwijtschelding van de aanslag Verontreinigingsheffing en aanslag Ingezetenenomslag.

Uiteraard zijn er meer voorwaarden waaraan u moet voldoen voordat u in aanmerking komt voor de toeslag. Uitgebreide informatie over deze regeling kunt u lezen in de folder `woonlastentoeslag' die bij de afdeling Sociale Zaken, het gemeentehuis en het bureau Sociaal Raadslieden verkrijgbaar is.

Hoogte
De hoogte van de toeslag kan variëren van maximaal f 35 (¤ 15,88),- per maand voor gezinnen en eenoudergezinnen en f 25,- (¤ 11,34) per maand voor alleenstaanden.

De regeling kan overigens van toepassing zijn voor iedere inwoner van Zwijndrecht die aan de voorwaarden voldoet. Dus niet alleen voor mensen die in het bestand van de afdeling Sociale Zaken zijn opgenomen.

Aanvraag
Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt informeer dan bij de afdeling Sociale Zaken. De woonlastentoeslag kan worden aangevraagd door het indienen van een aanvraagformulier Dit is verkrijgbaar bij de afdeling Sociale Zaken Zorg en Inkomen, tel. (078) 620 67 25 en de afdeling Sociale Zaken Werk en Inkomen, tel. (078) 620 67 50. Beide afdelingen zijn geopend van 8.30 uur tot 13.00 uur.