Vlaamse Volksunie

Bert Anciaux pakt Brusselse taalproblematiek aan (13/06/01)

Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Bert Anciaux heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen rond de taalproblematiek in de Brusselse ziekenhuizen. De minister wees op de resultaten van de interministeriële conferentie Volksgezondheid. Hij kondigde aan dat hij, op basis van een recente studie van de vzw Pro Medicis, aan de kar zal blijven trekken.

Op initiatief van minister Anciaux besliste de Vlaamse regering op 22 september 2000 dat de slechte kennis van het Nederlands in de Brusselse openbare ziekenhuizen, de MUG-diensten en spoedopnamediensten van alle ziekenhuizen zou aangekaart worden op de interministeriële conferentie (IMC) Volksgezondheid. De IMC installeerde een werkgroep die voorstellen moest formuleren m.b.t. de pijnpunten die de Vlaamse regering had aangekaart.

De IMC kan voorlopig twee concrete resultaten voorleggen. Er komt een meldpunt voor taalklachten. Een voorstel wordt tegen het einde van de maand uitgewerkt door een werkgroep van de IMC. Minister Anciaux kijkt erop toe dat deze invulling volgens de gemaakte afspraken gebeurt. Zo moet het meldpunt een bredere opdracht krijgen dan het louter registreren van taalklachten. Naast een registratie moeten de klachten ook opgevolgd worden. Hoe is de toestand bijvoorbeeld twee maanden na de klacht? Werden de uurroosters van het ziekenhuis aangepast om in de toekomst dergelijke voorvallen te voorkomen? Werd de patiënt op de hoogte gebracht van het resultaat van zijn klacht?

Het tweede concrete resultaat betreft de medische urgentiediensten (MUG's). Binnen de IMC werd zwaar gedebatteerd over het al dan niet afdwingbaar maken van de tweetaligheid bij de MUG's. Onder druk van de Vlaamse regering oordeelde de IMC toch om in het federaal KB op de erkenning van de MUG's ook taalvoorwaarden in te schrijven. Elke medische urgentiedienst moet in de toekomst de taal machtig zijn van het gewest waar hij opereert. Brusselse urgentiediensten die het Nederlands onmachtig zijn dreigen dus hun vergunning te verliezen. Samen met de plannen voor een bijkomende MUG-dienst in Halle stemt dit tot optimisme voor de wantoestanden waarbij patiënten tot diep in Vlaams-Brabant werden opgehaald door ambulances waarin niemand de taal van de patiënt sprak. Ook voor Brussel is dit positief want ook hier geldt uiteraard de taalvoorwaarde bij de erkenning.

In de rand van deze vooruitgang rondde de vzw Pro Medicis recent een belangwekkend onderzoek af betreffende mogelijke impulsen voor de tweetaligheid van de Brusselse gezondheidszorg. Pro Medicis, een organisatie die Brusselse Vlamingen uit de medische sector groepeert, is een vzw waarin Anciaux als minister van Brusselse Aangelegenheden zwaar investeert. Tachtig procent van de werking wordt door Brusselse Aangelegenheden gedragen.

De studie stelt een hele reeks grote en kleine, financiële en niet financiële maatregelen voor om de tweetaligheid in de Brusselse gezondheidszorg een extra impuls te geven. De voorstellen hebben betrekking op de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschap en de Federale overheid. Minister Anciaux heeft aan alle commissieleden een kopij van het rapport overgemaakt.

De Vlaamse regering heeft vorige week beslist om van elk voorstel de financiële kost te laten becijferen door de Vlaamse administratie. Ook de kostprijs van de voorstellen die gelanceerd werden m.b.t. de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Federale overheid zullen in detail berekend worden. Minister Anciaux wil ook onderzoeken om de middelen die de Vlaamse Gemeenschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal ontvangen na de goedkeuring van de Lambermontakkoorden in ruil voor de overheveling van het kijk- en luistergeld van de gemeenschappen naar de gewesten, circa 400 mio, aan te wenden voor het welzijn van de Brusselse Vlamingen.

Het resultaat van deze berekening moet dan voorwerp worden van verdere onderhandelingen. Minister Anciaux kreeg van de Vlaamse regering de opdracht om onderhandelingen met het college van de VGC en met de Federale overheid op te starten. In bilaterale contacten zal bekeken worden waar verdere stappen kunnen gezet worden ter verbetering van de tweetaligheid van de gezondheidszorg in Brussel.

Gezien het positieve - weliswaar bescheiden - resultaat van de IMC en het recente degelijke werk van de vzw Pro Medicis, is minister Anciaux voorzichtig optimistisch gestemd over de toekomst van het tweetalig gezondheidsaanbod in Brussel.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden Vlaams minister Bert Anciaux

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux Telefoon: 02/ 553 28 11
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be