PERSBERICHT

Stichting Natuur en Milieu positief over beleidsvernieuwing in NMP4
Utrecht, 13 juni 2001

Stichting Natuur en Milieu is positief over de nieuwe aanpak van het milieubeleid in het Nationale
Milieubeleidsplan 4 (NMP4). Minpunten zijn de wankele financiering en het ontbreken van concrete tussentijdse doelstellingen. Bovendien kan het NMP4 alleen slagen als het de leidraad wordt voor het gehele kabinetsbeleid.

De grote milieuproblemen, zoals verlies aan biodiversiteit, klimaatverandering, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen en de achteruitgang van de leefomgeving blijken niet te worden opgelost met de huidige aanpak. Barrières zijn het korte termijn denken bij bedrijven en politiek, de verkokering van het overheidsbeleid, milieuschadelijke overheidsinvesteringen en het ontbreken van financiële prikkels. Pronk wil de barrières opruimen door de sturende rol van de rijksoverheid sterk te verzwaren, onder meer op het vlak van voorzorg, normstelling, wetgeving, handhaving en financiële prikkels. Belangrijk element is ook dat het Rijk partijen bij elkaar gaat brengen en steunen die concreet aan de omslag willen werken naar bijvoorbeeld de duurzame energievoorziening en de duurzame landbouw. Het NMP4 maakt een begin met de nieuwe aanpak. Er is echter nog veel werk aan de winkel om de beleidsvoornemens te concretiseren en te effectueren. De financiering is nog niet verzekerd en de financiële prikkels worden alleen maar genoemd en niet uitgewerkt.

Die financiële prikkels, volgens het principe 'de vervuiler betaalt', zijn cruciaal. Door middel van heffingen, belastingen en handel in emissies wil het NMP4 de milieukosten daadwerkelijk verdisconteren in de prijzen van producten en diensten. Hopelijk leidt dit snel tot concrete besluiten over bijvoorbeeld het heffen van de Regulerende Energiebelasting op energiegebruik door de industrie, en over eerlijke voedselprijzen ter stimulering van de biologische landbouw.
Volgens Natuur en Milieu zijn meer overheidsinvesteringen nodig om de omslag naar een duurzame landbouw en
energievoorziening te stimuleren. Daartoe dienen de criteria voor bestemming van de ICES-gelden te worden verruimd en is aanpassing nodig van de nu veel te magere rijksbegroting op het punt van natuur en milieu.

Het NMP4 reikt tot 2030. De eerder voor 2010 gestelde milieudoelen zijn niet echt gewijzigd, behalve die voor verzuring en geluid die nota bene slapper worden. Het realiseren van de doelstellingen is dubieus. In het NMP4 ontbreken namelijk heldere tussendoelstellingen en maatregelen die het eindplaatje van 2030 terugvertalen naar de korte termijn. Zonder deze zal ook de nieuwe aanpak niet resulteren in het beoogde schonere milieu.

Nadere inlichtingen:
Jan Henselmans, tel. 030-2331328 (privé 0343-516749) Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)