Gemeente Rotterdam

Cameratoezicht voor tippelzone keileweg en omgeving

(12-06) Om de overlast rondom de tippelzone Keileweg terug te dringen heeft het College van B. en W. ingestemd met het plan van aanpak Cameratoezicht Keileweg. Het cameratoezicht aan de Keileweg wordt naast de al lopende projecten op het Stadhuisplein en het Saftlevenkwartier het derde project in de stad waarbij met behulp van camera's toezicht wordt gehouden in de openbare ruimte. De camera's komen niet in plaats van de bestaande politie-inzet, maar zijn vooral bedoeld om het toezicht juist te kunnen intensiveren. Cameratoezicht in het gebied rondom de Keileweg zal op drie locaties worden ingezet: de Keileweg en de Vierhavenstraat, het metrostation Marconiplein nabij de Mathennesserdijk plus de Dirk Danestraat en het Jan Kruijffplein met de kruising Spanjaardstraat nabij de ingang van het metrostation Delfshaven. De bewoners van de laatste locaties ondervinden zowel tijdens de openingsuren van de tippelzone als daarbuiten veel overlast door de uitwaaiering van prostitutie, drugshandel en druggebruik die de tippelzone Keileweg aantrekt.

Afgesproken is om de camera's niet ongelimiteerd live te bekijken, maar wel zullen de beelden 24 uur per dag worden opgenomen. De camera's bij de tippelzone worden tussen 16.00 uur en 08.00 uur wel live bekeken. Voor de camera's rondom en op het Marconiplein geldt dat zij 24 uur live worden bekeken in de regiekamer aan het Doelwater omdat de overlast zich hier niet beperkt tot bepaalde delen van de dag.

De uitbreiding van het cameratoezicht wordt net als op het Stadhuisplein en in het Saftlevenkwartier nadrukkelijk onder de aandacht van de burger gebracht door het aanbrengen van informatieborden. Daarnaast geeft de gemeente gericht informatie aan de betrokken doelgroepen.
Om het cameratoezicht te bekostigen is voorgesteld om totaal fl. 850.000 ten laste van de post Onvoorzien 2001 te brengen en de structurele lasten als onontkoombaar knelpunt op te voeren voor de begroting 2002. Het plan van aanpak cameratoezicht wordt deze maand nog besproken in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken (ABZ), de commissie Financiën en de commissie ABZ van de deelgemeente Delfshaven.