Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Treinverkeer bij Utrecht gestremd na ongeval
13 juni 2001
Omstreeks 12.00 uur heeft ten zuiden van de perrons van Utrecht C een zijdelingse aanrijding plaatsgevonden tussen twee stoptreinen. Drie reizigers raakten licht gewond. Verder is er veel materiele schade. Het treinverkeer van en naar Utrecht moest enige uren geheel worden stilgelegd. Door de herstelwerkzaamheden zal naar verwachting tot donderdagochtend geen treinverkeer mogelijk zijn van Utrecht C naar de stations Driebergen-Zeist en Utrecht Lunetten. Reizigers die reizen over de trajecten Utrecht - Arnhem en Utrecht - s-Hertogenbosch moeten rekening houden met een extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur.

Bij de aanrijding waren een stoptrein van Utrecht naar s-Hertogenbosch/Tiel en een stoptrein van Geldermalsen naar Utrecht betrokken. Van de drie gewonde reizigers zijn er twee naar het ziekenhuis gebracht. De overige ruim 100 reizigers zijn lopend naar Utrecht C begeleid en daar opgevangen. De treinen hebben elkaar zijdelings geraakt, met lage snelheid. Ze zijn beide gedeeltelijk ontspoord. Rails en bovenleidingen zijn beschadigd. Opruiming en herstel zullen naar verwachting duren tot in de loop van donderdag. Railned stelt een onderzoek in naar de oorzaak.

Bovenleiding

Na de aanrijding is uit veiligheidsoverwegingen op het gehele emplacement Utrecht Centraal de spanning van de bovenleiding gehaald. Hierdoor konden enkele uren lang geen treinen aankomen en vertrekken. Tientallen treinen hebben langdurig stilgestaan tot in de wijde omgeving van Utrecht. Vanaf 14.00 uur is het treinverkeer van/naar Amersfoort, Hilversum, Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam weer langzaam op gang gekomen. Door de stremming van het belangrijke knooppunt Utrecht is het treinverkeer tot ver in het land ontregeld geweest en hebben tienduizenden reizigers helaas grote vertragingen opgelopen.

Opruimen en herstel van de schade maken treinverkeer aan de zuidzijde van Utrecht C vooralsnog onmogelijk. NS zet bussen in tussen Utrecht Centraal (Jaarbeurszijde) en de stations Driebergen-Zeist en Lunetten. Vanaf Driebergen-Zeist is er beperkt treinverkeer in de richting Arnhem/Rhenen. Vanaf Lunetten is er beperkt treinverkeer in de richting Tiel/s-Hertogenbosch.
NS probeert voldoende bussen te krijgen om in de spits de grote aantallen reizigers te vervoeren. Reizigers die normaal over de trajecten Utrecht Arnhem en Utrecht s-Hertogenbosch reizen, wordt geadviseerd zo veel mogelijk via andere treinroutes om te reizen.