Isotis

IsoTis verkrijgt 2 brede octrooien voor humaan tissue engineered bot technologie in de VS

Bilthoven, 13 juni 2001 Het biomedische bedrijf IsoTis N.V. (Euronext Amsterdam: ISO), toonaangevend in de vervangingsgeneeskunde, heeft twee octrooien toegekend gekregen van het Amerikaanse Patent and Trademark Office die een brede bescherming bieden voor de door IsoTis ontwikkelde tissue engineered bot technologie. Prof. Dr. Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer van IsoTis, maakte dit vandaag bekend op het ABN AMRO Alfred Berg LifeScience & MedTech Seminar in Londen. De nieuwe octrooien versterken het tissue engineered botprogramma van IsoTis in de V.S., een belangrijke markt voor de gezondheidsindustrie. Vergelijkbare octrooiaanvragen zijn in behandeling in andere jurisdicties. Het eerste octrooi heeft betrekking op de "Method for the in vitro production of bone" (methode voor de in vitro productie van bot), en biedt IsoTis brede bescherming in tissue engineered bot.

Momenteel zijn er twee benaderingen te onderscheiden in het veld van tissue engineered bot. De een volgt een strategie waarbij cellen gezaaid worden op een dragermateriaal kort voor implantatie. De andere benadering, en IsoTis meent dat dit een krachtiger en effectievere strategie is, laat na het zaaien van de cellen op het dragermateriaal voldoende tijd om de cellen te laten differentiëren en uiteindelijk een extracellulaire botweefselmatrix te vormen. Pas dan volgt implantatie. Deze strategie is nu door IsoTis geoctrooieerd in de V.S. In december 2000, januari 2001, is IsoTis gestart met 's werelds eerste patiëntenstudies met tissue engineered bot (i.e. gekweekt patiënt-eigen bot op een calciumfosfaat dragermateriaal) in heuprevisie-chirurgie en ophoging van de kaak. De studies vinden plaats in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Ziekenhuis Westeinde in Den Haag.

Het tweede octrooi, "Device for tissue engineering bone", heeft betrekking op een biologisch actief en osteoconductief botbindend gesegmenteerd thermoplastisch copolyesterether dragermateriaal dat osteogene cellen of botvoorlopercellen bevat.

IsoTis meent dat biologisch afbreekbare polymeren, en in het bijzonder PolyActive®, de door de onderneming geoctrooieerde co-polymeer familie, een centrale rol zullen spelen in bot tissue engineering. Het tweede octrooi biedt IsoTis ruime bescherming voor het gebruik van zijn geavanceerde biomaterialen in dit veld.

IsoTis heeft ver ontwikkelde tissue engineering programma's voor het kweken van autoloog bot, kraakbeen en huid. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf een reeks kleine medische hulpmiddelen gebruikmakend van zijn geoctrooieerde biomaterialen. Op basis van zijn uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten heeft IsoTis een sterke positie verworven in het veld van bot tissue engineering. Menselijk bot is na bloed het meest getransplanteerde weefsel. IsoTis' eerste generatie huid- en kraakbeenproducten zullen naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in commerciële productie genomen worden. Onlangs maakte IsoTis bekend dat het een wereldwijde, niet exclusieve distributieovereenkomst is aangegaan met ScandiMed, onderdeel van de Biomet Merck groep, voor de SynPlug, een klein medisch hulpmiddel dat de onderneming ontwikkeld heeft.

Prof. Dr. Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer van IsoTis zei, "De octrooien die zijn verkregen hebben betrekking op een van de speerpunten van onze productportefeuille en versterken onze positie in de V.S., de grootste markt voor de gezondheidsindustrie. De voortvarende uitbreiding van onze octrooiportefeuille is een belangrijk onderdeel van onze ondernemingsstrategie. Als pioniers in ons veld hebben wij een uitstekende uitgangspositie om een commercieel waardevolle octrooiportefeuille op te bouwen. De 20 octrooien die zijn toegekend en de meer dan 90 octrooiaanvragen die in behandeling zijn vormen naar mijn stellige overtuiging een sterk fundament voor de groei van IsoTis."

IsoTis N.V.
IsoTis, gevestigd in Bilthoven en opgericht in 1996, ontwikkelt hybride technologieën voor de vervanging van menselijk weefsel. Het bedrijf wil de kwaliteit van menselijk leven verbeteren door te voorzien in de vraag naar weefsel- en orgaanvervanging. Daarbij wil IsoTis uitgroeien tot een vooraanstaand bedrijf op het gebied van vervangingsgeneeskunde, door een brug te slaan tussen materiaaltechnologie, biotechnologie en tissue engineering.

IsoTis heeft momenteel 125 medewerkers. In aanvulling op de eigen internationale wetenschappelijke teams, heeft IsoTis overeenkomsten met vooraanstaande instellingen voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van materiaalwetenschappen en tissue engineering, zoals MIT (Cambridge,VS), Tsinghua University (China), en de academische ziekenhuizen van Leiden, Maastricht, Twente en Utrecht. Sinds 1996 heeft IsoTis ongeveer ¤ 106 miljoen aan aandelenkapitaal aangetrokken en is uitgegroeid tot de grootste tissue engineering onderneming in Europa.

Voor informatie:
IsoTis: Citigate First Financial: Hans Herklots Barbara Jansen
Media & investor relations Tel: +31 (0)20 575 40 80 Tel: +31(0)30 229 5271 Fax: +31 (0)20 575 40 20 Fax: +31(0)30 228 0255 bjansen@citigate.nl E-mail: public.relations@IsoTis.com
Website: http://www.IsoTis.com

(Certain statements in this Press Release are "forward-looking statements", including those that refer to management's plans and expectations for future operations, prospects and financial condition. Such statements are based on the current expectations of the management of IsoTis N.V. only. Reliance should not be placed on these statements because, by their nature, they are subject to known and unknown risks and can be affected by factors that are beyond the control of IsoTis. Actual results could differ materially from current expectations due to a number of risk factors and uncertainties, including but not limited to the timely commencement and success of the Company's clinical trials and research endeavors, delays in receiving U.S. FDA or other regulatory approvals (a.o. EMEA, CE), market acceptance of the Company's products, development of competing therapies and/or technologies, the terms of any future strategic alliances, and the need for additional capital. For a more detailed description of the risk factors and uncertainties affecting the Company, refer to the Company's reports filed from time to time with Euronext Amsterdam N.V. IsoTis is not obligated to update or revise any forward-looking statements, whether as a result of new information or otherwise.)