HEIDRICK & STRUGGLES

Opvolging Raad van Commissarissen te laag op de agenda


- Persbericht -

Onderzoek Heidrick & Struggles toont aan:

Opvolging Raad van Commissarissen te laag op de agenda bij Europese beursgenoteerde ondernemingen

Amsterdam, woensdag 13 juni 2001 - Bij veel beursgenoteerde ondernemingen in Europa staat de opvolging in de Raad van Commissarissen naar eigen zeggen te laag op de agenda.

Dit is één van de conclusies uit het onderzoek 'Planning to succeed: board succession in Europe' dat is verricht door Heidrick & Struggles Executive Search Consultants. Dit onderzoek wordt deze week gepubliceerd.

'Commissarissen vertrouwen voor de aanvulling van de Raad vaak te veel op hun eigen netwerken,' aldus drs. Han van Halder, Managing Partner van Heidrick & Struggles in een toelichting op het onderzoek. 'Op zichzelf is dat positief voor de homogeniteit binnen de Raad, maar het staat haaks op het streven naar meer diversiteit binnen de Raad en het zoeken naar kwaliteit en échte toegevoegde waarde van de nieuwe Commissaris. Een ander opmerkelijk aspect is de te grote invloed van de Voorzitter van de Raad van Bestuur bij de zoektocht naar nieuwe Commissarissen. Opvallend is overigens dat Raden van Commissarissen aan de opvolging van de voorzitter en de leden van de Raad van Bestuur veel meer prioriteit toekennen dan aan hun eigen opvolging.'

Meer transparantie

'Het zoeken naar nieuwe Commissarissen verdient meer aandacht en professionele ondersteuning dan nu het geval is. De noodzaak daartoe wordt mede veroorzaakt door de invloed van de internationale kapitaalmarkt, die steeds hogere eisen stelt aan zaken als onafhankelijkheid, het afleggen van verantwoording en transparantie. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die het op het gebied van corporate governance uitstekend doen, gemiddeld 10% hoger gewaardeerd worden.'

Nederland

Ook in Nederland zijn er grote veranderingen op til, nu het einde van het coöptatiesysteem nadert. De vraag naar meer diversiteit binnen de Raad van Commissarissen vraagt om ondersteuning bij het zoeken naar goede opvolgers. De netwerken van bestuurders zijn van nature beperkt, waardoor de behoefte ontstaat aan toegang tot grotere internationale netwerken bij de zoektocht naar topkandidaten voor de opvolging.

Nederlandse bestuurders van AEX-fondsen geven in het onderzoek aan dat het structuurregime bepaald geen stimulans is voor verandering op dit punt. Bovendien geven de geïnterviewden aan dat zij de samenstelling van de Raad van Commissarissen vaak 'te Nederlands' of 'te Europees' vinden: er zijn te weinig Amerikanen of Aziaten Commissaris. Ook geven zij aan dat op het gebied van financiële- en IT expertise te weinig deskundigheid aanwezig is onder de Commissarissen van veel bedrijven.


-2-

Voordrachtscommissie

Een speciale voordrachtscommissie binnen de Raad van Commissarissen is waardevol zijn voor opvolgingsplanning. De meeste bedrijven maken nu al gebruik van zo'n commissie, terwijl deze bij andere ondernemingen alleen op papier bestaat. In de praktijk komt het erop neer dat een kleine groep topmanagers rouleert langs de verschillende Raden van Commissarissen. Er wordt weliswaar veel gesproken over de gewenste diversiteit binnen de Raad, maar het blijft daarbij vaak bij het uitspreken van intenties.