Gemeente Nieuwegein

College stelt uitgangspunten vast voor de Ontwikkelingsvisie Lekboulevard-Hoog Zandveld (Zuid)
Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 12 juni ingestemd met de "Nota van Uitgangspunten LekboulevardHoog Zandveld (zuid)". Deze nota geldt als het vertrekpunt voor het opstellen van de ontwikkelingsvisie voor dit gebied. In het plangebied spelen een aantal problemen die de gemeente wil aanpakken. Daarnaast wil de gemeente in dit gebied nieuwe initiatieven aanmoedigen en ontplooien. Een middel om dit te doen is ervoor te zorgen dat in de wijken Lekboulevard en Hoog Zandveld (zuid) een hoogwaardig woon/werkgebied ontstaat. Voordat dit traject van start kan gaan moet eerst de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten vaststellen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad hierover op 19 juli aanstaande een besluit.

In de nota van uitgangspunten wordt een analyse van de bestaande situatie en daarmee samenhangende beleidskaders gegeven. Waar mogelijk worden uitgangspunten geformuleerd die richtinggevend zijn voor de ontwikkelingsvisie. De uitgangspunten worden per thema/beleidsveld beschreven, deze zijn: stedebouw, volkshuisvesting, economie en werkgelegenheid, welzijn, verkeer en vervoer, milieu en grondexploitatie.

Voor dit project wordt een ontwikkelingsvisie ontwikkeld op basis waarvan later een stedenbouwkundig plan kan worden opgesteld. Hiervoor is een aantal doelstellingen geformuleerd waarvoor het nodige onderzocht moet worden met betrekking tot:


* de mogelijkheid van opheffing van de fysieke tweedeling tussen de beide wijken, als gevolg van de doorsnijding van de Zandveldseweg;


* de mogelijkheid van reconstructie en kwaliteitsverbetering van zowel het winkelcentrum als de openbare ruimte;
* de mogelijkheid van toevoeging aan het plangebied van een gevarieerd aanbod van woningen, toegespitst op de vraag en met bijzondere aandacht voor de relatie met en de wensen ten aanzien van het woonzorgcomplex;

* de wijze waarop de verkeerssituatie verbeterd kan worden en hoe het aanbod, de huisvestiging en locatie van de aanwezige voorzieningen aan de wensen van deze tijd kunnen worden aangepast;


* het aspect recreatie, gezien de prachtige ligging van het plangebied aan de rivier de Lek.

Tijdens het traject waarin de (concept-)ontwikkelingsvisie wordt opgesteld, vindt met belanghebbenden en betrokkenen een nadere afstemming plaats over hun wensen en eisen ten aanzien van een mogelijke herontwikkeling van dit gebied. Dit gebeurd door middel van de nog op te stellen Begeleidingscommissie Lekboulevard-Hoog Zandveld (zuid). In deze Begeleidingscommissie zijn alle betrokken bewoners en belanghebbenden vertegenwoordigd. De Begeleidingscommissie krijgt de taak om de gemeente te adviseren over het project en met name de ontwikkelingsvisie ter voorbereiding op de hierboven geschetste besluitvorming. Naar verwachting wordt de Begeleidingscommissie nog voor de zomervakantie functioneel. Op korte termijn start de formele werving en selectie van de leden van deze commissie.

Medio oktober wordt de concept-ontwikkelingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de betrokken raadscommissies. Hierop volgt een informatie- en inspraaktraject waarna medio november de concept-ontwikkelingsvisie kan worden bijgesteld. De definitieve ontwikkelingsvisie wordt daarna voor vaststelling voorgelegd aan het college van B&W en aan de gemeenteraad.



Invoerdatum 21-6-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein