Rijksuniversiteit Groningen

29 mei 2001

Persinformatie-logo

Nummer 70 29 mei 2001

Periode 7 t/m 13 juni
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
ONDERZOEK
Digitale atlas brengt historische stadsuitbreiding Groningen in beeld
Bacterie niet vies van nieuwe gifstof
Zelf-assemblage van hydrofobines
Cylindrisch eiwit maakt deeg lekker soepel
Sociale stress vermindert welzijn vleesvarkens
C60-molecuul geeft geheimen prijs
Second opinions: omvang, motieven en gevolgen
Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten
AGENDA
Evolution from large to small
(Groningse) dynamiek in revalidatie

Nieuwe coating voorkomt mogelijk helft van infecties aan implantaten

Een groot probleem bij implantaten, zoals pacemakers, katheters, kunstheupen, maar bijvoorbeeld ook contactlenzen, zijn bacterie-infecties. Chemicus drs. Bart Gottenbos ontwikkelde een coating voor biomaterialen, waarop verschillende bacteriesoorten niet meer kunnen groeien. De promovendus schat in dat infecties aan implantaten op deze manier uiteindelijk ten dele voorkomen kunnen worden. Hij promoveert op 13 juni 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Het voorkomen van infecties is met name van belang omdat veel bacteriën die aan biomaterialen hechten resistent zijn tegen antibiotica", zegt Gottenbos. "We hebben daarom onderzocht hoe we het oppervlak van biomaterialen moeten veranderen om de hechting van bacteriën tegen te gaan. Bacteriën zijn negatief geladen en worden daarom aangetrokken door positief geladen oppervlakken. Die aantrekkingskracht is bij een aantal zogeheten staafvormige bacteriën zo sterk, dat ze zich niet meer bleken te kunnen delen. Voor de coating maakten we gebruik van stikstofatomen. Deze positief geladen deeltjes blijken bovendien de celmembranen van de aangetrokken bacteriën 'lek te kunnen prikken', waardoor ze doodgaan." Met name de bacteriesoorten die driekwart van alle infecties veroorzaken, overleven niet op de nieuwe coating.

Wanneer de infecties precies ontstaan is niet bekend; het zou kunnen zijn dat tijdens de operatie zich al bacteriën aan het materiaal hechten, maar mogelijk zijn het ook bacteriën uit het bloed die na de operatie voor infecties zorgen. Gottenbos: "Uit ons dierexperimenteel onderzoek bleek dat de bacteriën die vooraf aan het gecoate implantaat zijn gehecht, allemaal worden gedood. Dat zijn dus de bacteriën uit lucht, van chirurg of vanaf de huid van de patiënt. Van de bacteriën die na de implantatie op het materiaal terechtkomen, bijvoorbeeld uit de operatiewond, blijft een deel wel in leven. Wel is dit zeventig procent minder dan op niet-gecoate materialen. Doordat deze bacterieaantallen laag zijn, kan het immuunsysteem ze waarschijnlijk nog wel opruimen." Op basis van zijn bevindingen verwacht de promovendus dat uiteindelijk de helft van het aantal biomateriaalgerelateerde infecties voorkomen kan worden. Maar voordat zijn nieuwe coating in de praktijk kan worden toegepast, moet nog onderzocht worden of het nieuwe materiaal veilig is en of het geen afweerreactie van het lichaam veroorzaakt. /ImK

Bart Gottenbos (Heesch, 1973) studeerde scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Biomaterialen (BioMedical Engineering) en het onderzoeksinstituut Biomedical Materials Science and Applications (BMSA). Momenteel is Gottenbos onderzoeker op het Natuurkundig Laboratorium van Philips Research.

Meer informatie over deze promotie

Onderzoek

Promotie