Gemeente Enschede

Natuuronderwijs; vooral doen en beleven
Enschede, 13 juni

De afdeling Natuureducatie van de gemeente Enschede heeft haar jaarlijkse ondersteunings-aanbod voor natuur- en milieueducatie in het Enschedese basisonderwijs verspreid.
Voor het schooljaar 2001/2002 is de brochure aan de scholen aangeboden.

klik hier voor de brochure (pdf-file, 3,74 mb)

Breed ondersteuningsaanbod

Het ondersteuningsaanbod bestaat uit een aanbod van leermiddelen en tal van activiteiten.
Meer dan 10 organisaties bieden het basisonderwijs te Enschede een keuzemogelijkheid om het natuuronderwijs boeiender en aanschouwelijk te maken. Naast het aanbod van de afdeling Natuureducatie zijn dit onder andere de 3 Enschedese kinderboerderijen, het stadsdeelbeheer van de gemeente, het Landschap Overijssel, het IVN, het Natuurmuseum en museum Jannink, Stichting Buitenwerk de Viermarken, Stichting Agrarisch Welzijn en de imkervereniging.
Alle materialen en activiteiten in het ondersteuningsaanbod worden omschreven met doelstelling, tijdsduur en vereiste organisatie voor de leerkracht.

Maatwerk op aanvraag

Naast de coördinatie en uitleen van materialen en activiteiten biedt de afdeling Natuureducatie diverse producten en diensten op maat. Regelmatig wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Tweejaarlijks organiseert de afdeling natuureducatie samen met het I.V.N. afdeling Enschede een cursus natuurouders. Natuurouders ondersteunen het natuur- en milieuonderwijs. In de cursus maken ouders zich kennis en vaardigheden eigen die nodig zijn om de leerkracht te kunnen helpen.
Leerkrachtenteams kunnen themabijeenkomsten aanvragen, waarbij informatie, lessuggesties en additionele middelen worden geboden. Ook bij natuureducatieve aanpassingen in de schoolomgeving adviseert de afdeling over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een nieuwe schooltuin

Service aan school

Na intekening krijgen de scholen in september een overzicht welke materialen en of activiteiten zij gereserveerd hebben. De materialen worden door de afdeling Natuureducatie op maandagen bezorgd op de scholen. Deze kunnen gemiddeld twee weken van de materialen gebruik maken, waarna ze op een vrijdag weer opgehaald worden. De materialen worden na controle en aanvulling van het verbruiksmateriaal weer aan de volgende school uitgeleend.
Scholen kunnen van de meeste thema's kosteloos gebruik maken. Van sommige verbruiksmaterialen zoals paddestoelenkweekpakketten en vlinderkweken worden de kosten doorberekend.

Informatie en inschrijving

Vanaf half september start de uitleen van materialen en beginnen diverse natuur- en milieuactiviteiten. Scholen kunnen het inschrijfformulier komende weken nog inleveren bij de afdeling Natuureducatie, telefoon 4351825.



naar boven