Utrecht, 13-06-2001
Belang Nederlandse ouderen bij Europa neemt toe De ouderenorganisaties gaan hun belangenbehartiging op internationaal niveau versterken. Deze gezamenlijke inspanning zal worden gecoördineerd door het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO). Dit besluit hebben de ouderenorganisaties ANBO, NISBO, NVOG, PCOB en Unie KBO recent op de Algemene Vergadering van het CSO. Het betreffende voorstel tot wijziging van de statuten van het CSO is met algemene stemmen aanvaard.

De Nederlandse ouderen realiseren zich dat de invloed van de Europese Unie is doorgedrongen tot voor ouderen belangrijke onderwerpen zoals de pensioenen en de ziektekostenverzekeringen. Een voorbeeld van deze ontwikkeling is de afspraak die de lidstaten van de Europese Unie in maart van dit jaar in Stockholm hebben gemaakt om de financierbaarheid van hun oudedagsvoorzieningen naar elkaar te verantwoorden. De invoering van de Euro heeft onder ouderen de vrees aangewakkerd dat de waarde van de pensioenen in Nederland zal worden aangetast, omdat in veel andere Europese lidstaten niet is gespaard voor het ouderdomspensioen.

Het behartigen van de belangen van de Nederlandse ouderen bij de voorbereiding van de Europese wet- en regelgeving, vergt meer menskracht en middelen dan waarover de ouderenorganisaties nu beschikken. Dit heeft het CSO onlangs aangekaart bij de coördinerende staatssecretaris voor het ouderenbeleid, mevrouw M.Vliegenthart.

Het begin dit jaar in Brussel opgerichte Europese Ouderenplatform AGE zal een belangrijk forum zijn waar de ouderenorganisaties aandacht zullen vragen voor de themas die de Nederlandse ouderen raken.