CDA

Doelstellingen NMP4 beter te bereiken via convenanten

Het CDA steunt in grote lijnen de doelstellingen van het nieuwe Nationale Beleidsplan (NMP4) maar vindt de nota teveel uitgaan van sturing van bovenaf. De vergaande consequenties van het plan kunnen niet eenzijdig op het bordje van het bedrijfsleven worden gelegd. Het CDA zou liever zien dat er convenanten met het bedrijfsleven worden afgesloten om de doelstellingen te bereiken. Als er bedrijven gesloten moeten worden, moet de overheid over de brug komen, zegt Tweede Kamerlid Annie-Schreijer Pierik in een eerste, voorlopige reactie.

Mensen aanspreken op hun gedrag
"De keuze voor duurzaamheid delen we. Maar we hebben een andere benadering. We willen het liefst werken via de weg van de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Zoek draagvlak voor het milieubeleid door mensen aan te spreken op hun gedrag en te zorgen voor een wijziging van dat gedrag. Niet betuttelend, met teveel verboden en regeltjes, maar met overredingskracht. Er gebeurt al veel en het bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren een hausse van regels over zich heen gekregen. Men is nog druk bezig die regels te verwerken en eraan te voldoen."

Afspraken maken met bedrijven en sectoren
"Het CDA is voorstander van het instrument van Convenanten. Daarmee wordt meer bereikt en zijn sectoren directer aan te spreken op hun verantwoordelijkheid dan via de Haagsche regeltjes. Dat wil dus zeggen concrete afspraken maken met bedrijven en sectoren en daar dan ook de betrokkenen aan houden," aldus Annie Schreijer-Pierik.

Duidelijk maken hoe heffingen worden gebruikt
"De nota van Pronk gaat teveel uit van het opleggen van bovenaf. Beter zou het zijn om de milieugebruiksruimte voor activiteiten vast te leggen en, mede op basis van de nodige veiligheidscriteria, grenzen vast te stellen. Dat betekent dat de overheid wel de norm stelt,maar dat de bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de manier waarop ze binnen die normen blijven. Om draagvlak voor beleid te krijgen, en dus meer resultaten te behalen, is het noodzakelijk dat de overheid duidelijk maakt op welke wijze heffingen ook daadwerkelijk ten goede komen aan verbetering van het milieu."

De gehele bijdrage kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.