EIM
Italiëlaan 33
Postbus 7001
2701 AA Zoetermeer
Tel. 079 341 36 34
Fax 079 341 50 24
E-mail info@eim.nl

Zelfstandigen betalen

datum

13 jun 2001

nummer

19

inlichtingen

079 341 36 34

Zelfstandigen betalen flink deel verlaging winstbelasting

Nederland moet een aantrekkelijker vestigingsland worden voor het bedrijfsleven. Voorstellen voor aanpassing van belastingen die de Commissie Van Rooy recentelijk heeft uitgewerkt, pakken nadelig uit voor zelfstandigen met personeel. Dit blijkt uit onderzoek dat EIM heeft verricht.

De Commissie Van Rooy staat in haar eindrapport een verlaging van de vennootschapsbelasting voor van 35 naar 30 procent. Dit zou ongeveer 5 miljard gulden kosten. Voor de financiering ervan worden zowel de Staat (publieke middelen) als het bedrijfsleven zelf aangewezen.

Het deel dat het bedrijfsleven betaalt, bedraagt in verschillende varianten tussen 1,5 en 3,5 miljard gulden. Voor alle varianten zijn echter de belangrijkste onderdelen:

- verhoging van de energiebelasting (REB);

- gedeeltelijke afschaffing van de Afdrachtvermindering Lage Lonen (SPAK).

Voor de maatregelen geldt dat ze beide rond de 1 miljard gulden (totaal 2 miljard) moeten opleveren.

In de pers is breed uitgemeten dat verhoging van de energiebelasting relatief ongunstig is voor kleine bedrijven omdat de grootste energiegebruikers, om diverse redenen, in het voorstel van de Commissie Van Rooy buiten schot blijven.

Een tot nu toe onderbelicht aspect is dat een grote groep ondernemers grote nadelen ondervindt als de voorstellen van de commissie doorgang vinden. Zelfstandigen, die niet onder het regiem van de vennootschapsbelasting maar onder de inkomstenbelasting vallen, profiteren niet van de verlaging van de vennootschapsbelasting. Ze betalen ook energiebelasting. En, zo blijkt uit onderzoek van EIM, ze profiteren in even grote mate van de Afdrachtvermindering Lage Lonen als vennootschappen. Voor zowel ondernemingen van zelfstandigen als vennootschappen bedraagt het voordeel van de afdrachtvermindering op dit moment zo'n 750 miljoen gulden.

Hoewel ondernemingen van zelfstandigen doorgaans minder werknemers in dienst hebben dan vennootschappen, zijn er veel zelfstandigen met personeel: zo'n 200.000. De ongeveer 80.000 zelfstandigen die gebruikmaken van de Afdrachtvermindering Lage Lonen, zouden samen een bijdrage van ongeveer 0,5 miljard gulden leveren aan de verlaging van de vennootschapsbelasting. Dat is moeilijk te rijmen met het bevorderen van ondernemerschap, hetgeen een belangrijke doelstelling van het Ministerie van Economische Zaken is.

Meer informatie vindt u in het
Kort bericht: Gebruik van de Afdrachtvermindering Lage Lonen bij verschillende ondernemingstypen