VVD

Eerste reactie VVD op Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4)


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 13 juni 2001
De VVD deelt de constatering van het NMP4 dat veel milieuverbeteringen tot stand zijn gekomen, maar vindt ook dat minister Pronk vooral de huidige problemen moet oplossen.

Volgens de VVD-woordvoerder Jan Hendrik Klein Molekamp is er geen reden voor milieupessimisme. Volgens de VVD zijn technologische vernieuwingen de motor van veel milieuverbeteringen. Minister Pronk staat hier sceptisch tegenover. Helaas ademt de nota veel van dit soort somberheid en doemdenken van de jaren zeventig.

Voor de VVD is de afstemming van het Nederlands milieubeleid met het Europese milieubeleid essentieel. Minister Pronk boekt op dit moment op dit punt nog te weinig resultaat. Onduidelijk is nog of het NMP4 aansluit bij Europees beleid of dat toch te veel nationale prioriteiten worden gesteld. Op dit punt is de nota analytisch en beleidsmatig niet helder.

Het klimaatbeleid tot 2030 is in het NMP4 is zeer ambitieus opgesteld. Maar het klimaatbeleid is vooral afhankelijk van internationale ontwikkelingen. De uitkomsten van de komende onderhandelingen in Bonn zullen daarom van grote invloed zijn. De VVD heeft echter niet het idee dat de minister op dit moment veel voortgang boekt.

Een belangrijke kanttekening is dat de financiering van het NMP4 niet is geregeld. Voor een goed oordeel van de beleidsprioteiten is een goede financiële onderbouwing noodzakelijk.

13 juni 2001