Gemeente Rotterdam

Onderzoek mogelijkheden nieuwe topsportaccommodatie

Het College van B. en W. van Rotterdam en Bart Veldkamp Consultancy gaan de mogelijkheden onderzoeken voor een grote multi-functionele topsportaccommodatie in Rotterdam.
In dit overdekte complex zou een 400-meter kunstijsbaan, een 50-meter zwembad en een combinatie van een 250-meter wielerbaan met een 200-meter atletiekbaan moeten komen, die aan alle internationale eisen voor topsportevenementen voldoet. Een plan hiervoor is ontwikkeld door Bart Veldkamp Consultancy, de Hollandse Beton Groep (HBG), Deloitte & Touche, Leisure Investment Fund (LIF) en de Stichting Rotterdam Topsport. Het voorstel sluit goed aan bij de ambitie die Sportwethouder Nico Janssens vandaag in de nota `Topsportaccommodaties' heeft gepresenteerd om in Rotterdam in de komende jaren in nieuwe sportvoorzieningen te investeren.

Nico Janssens: "Willen wij onze positie als sportstad verder versterken, dan zijn moderne sportaccommodaties van groot belang. Zo'n accommodatie moet dan zowel geschikt zijn voor topsportgebruik als aansluiten bij de wensen van een breed Rotterdams publiek. Het plan van Bart Veldkamp past in onze ideeën. Zijn ervaring als topsporter en de inbreng van private partijen gecombineerd met de gedachten die bij de gemeente leven over sport vullen elkaar goed aan. Binnen een half jaar wil het College meer duidelijkheid over de financiering, exacte locatie en exploitatie-mogelijkheden. Ik heb goede hoop dat daarmee de haalbaarheid van het plan aangetoond kan worden en dat we op z'n Rotterdams snel aan de slag kunnen."

Rotterdam `City of Sports'

Rotterdam is van mening dat sport en recreatie de stad een attractief karakter geven, voor meer kwaliteit van leven zorgt en bijdraagt aan de marketing van de stad als een aantrekkelijk vestigings- en verblijfstad. In de nota `Topsportaccommodaties in Rotterdam' is op verzoek van het College van B. en W. door gemeentelijke diensten (Sport en recreatie, OBR en dS+V) en de Stichting Rotterdam Topsport onderzocht welke behoeften er zijn aan nieuwe sportaccommodaties. Op basis van verschillende criteria zoals exploitatie-mogelijkheden, breedtesportgebruik, nationale en internationale ontwikkelingen, media-aandacht en toeschouwersaantallen bleek er vooral behoefte te zijn aan een aquatic center (zwemsporten), centrum voor kleine sporten, een kunstijsbaan en een velodrôme. Het feit dat bij de toewijzing van internationale sportevenementen, zowel kwalitatief hoogwaardige accommodaties als in toenemende mate de infrastructuur, het organiserend vermogen en de allure van een stad een steeds grotere rol spelen, is voor Rotterdam een belangrijke drijfveer.

Optrium

In een samenwerkingsverband tussen Bart Veldkamp Consultancy, HBG, Deloitte & Touche, Leisure Investment Fund en Stichting Rotterdam Topsport zijn de plannen voor Optrium, Sport & Leisure Center Rotterdam ontwikkeld. Dit plan behelst vier sportvoorzieningen onder een dak met daarbij ook horeca, sportgerelateerde winkels, fitness, sauna e.d. De stichtingkosten van het plan bedragen 200 miljoen gulden en zal publiek-privaat gefinancieerd worden. Locaties die in Rotterdam onderzocht zullen worden, liggen onder meer in Prins Alexander (naast NS-station), Noordrand en bij Ahoy'.

Bart Veldkamp: "In 1999 zijn we begonnen met de voorbereiden voor het plan Optrium. Mede ingegeven door de vraag " wat te doen als ik stop met schaatsen" want ooit zal dat moment wel komen. In samenwerking met de partners is een visiedocument ontstaan wat als uitgangsbasis fungeert voor de toekomstige onderzoeken en ontwikkelingen. Rotterdam is de plek om een multisportcomplex van deze omvang te bouwen. Niet alleen qua infrastructuur en bewonersaantal van de regio. Maar ook de kennis van topsport en evenementenorganisatie, welke binnen de stad aanwezig is, maken Rotterdam uniek. Het is ook goed om te merken dat de gemeente Rotterdam onze voorstellen qua planning en inhoud ondersteund. Daarom heb ik er alle vertrouwen dat we samen instaat zijn om de haalbaarheidstudie af te ronden in november van dit jaar en zo het groene licht te kunnen geven voor de verdere planontwikkeling."

Verdere procedure

In ongeveer een half jaar zal het haalbaarheidsonderzoek worden afgerond. De gemeente Rotterdam rekent bij de verdere ontwikkeling op een positieve bijdrage en inbreng van sportbonden, NOC*NSF en de rijksoverheid.