Foster Parents Nederland

Bezoekadres

Van Boshuizenstraat 12

1083 BA Amsterdam

CBF-Keur



Situatie Zimbabwe blijft onrustig

HARARE, 13 juni 2001 -- De politieke en economische instabiliteit in Zimbabwe houdt aan. De ZANU-PF van president Robert Mugabe won de omstreden parlementsverkiezingen van juni 2000, maar kreeg voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1980 te maken met een sterke oppositie. Met de presidentsverkiezingen van medio 2002 in het vooruitzicht lijken de spanningen verder toe te nemen.

Op het platteland hebben oorlogsveteranen en andere aanhangers van Mugabe en de ZANU-PF met steun van de regering honderden blanke boerderijen bezet. In Harare hebben verschillende bedrijven en organisaties bezoek gehad van deze zogenoemde war-vets. Zij bemiddelen namens (oud-)werknemers in arbeidsconflicten. In de meeste gevallen wordt onder dreigementen geld geëist. Zowel op het platteland als in de stad bedreigen en mishandelen groepen war-vets mensen die zij verdenken van steun aan de oppositie.

Ondertussen verkeert het land in een ernstige economische crisis en waarschuwen deskundigen voor voedseltekorten in augustus en september.

De onrust heeft ook gevolgen voor het werk van PLAN International, de overkoepelende organisatie van Foster Parents Plan, in Zimbabwe. Het merendeel van de geplande projecten wordt gewoon uitgevoerd en ook de correspondentie van en naar de Foster Parent-kinderen verloopt normaal. Een aantal activiteiten moest echter worden opgeschort. Het gaat hierbij vooral om voorlichtings- en andere dorpsbijeenkomsten.

Op dit moment kunnen Foster Parents hun Foster Parent-kinderen in Zimbabwe niet bezoeken. De situatie verandert van dag tot dag en is bijzonder onvoorspelbaar. PLAN-Zimbabwe kan op dit moment de veiligheid van de bezoekers dan ook niet garanderen. Ook kunnen bezoeken van buitenlanders lokale PLAN-medewerkers in gevaar brengen. Bovendien kampt het land met ernstige brandstoftekorten en is de beschikbare brandstof hard nodig voor de lopende projecten.

last updated: 13/06/01