P E R S B E R I C H T

Onderzoek van Gartner Dataquest toont sterke groei marktleiderschap van EMC in 2000

Eerste rapport over de opslagmarkt op basis van gegevens over het volledige jaar 2000

Nieuwegein, 13 juni 2001 ? EMC Corporation heeft in 2000 haar voorsprong op de concurrentie verder uitgebouwd, zo blijkt uit een nieuw rapport van het onafhankelijke onderzoek- en adviesbureau Gartner Dataquest. Met 34,6 procent marktaandeel ? ruim drie keer groter dan het aandeel van de naaste concurrent - verstevigde EMC haar koppositie in de markt voor externe RAID-opslagsystemen. Het rapport, dat werd gepresenteerd op de jaarlijkse Gartner Group Storage Conference, is de eerste studie naar opslagmarktaandeel waarbij cijfers over het volledige jaar 2000 zijn gebruikt.

Compaq, met 10,8 procent (minder dan een derde van het marktaandeel van EMC) de nummer twee, was naast EMC de enige leverancier die in het jaar 2000 een marktaandeel van twee cijfers had, aldus het Gartner-rapport. Met een marktaandeel van 3,7 procent viel Hitachi Data Systems in 2000 terug naar een achtste positie.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het marktaandeel van EMC groter dan de optelsom van de marktaandelen van Compaq, IBM, HP en Sun Microsystems - de vier eerstvolgende concurrenten, die tevens de vier grootste leveranciers van servers ter wereld zijn. Ook binnen elk van de marktsegmenten van de vier grootste serverbesturingssystemen is EMC de nummer 1 leverancier van externe opslagsystemen, zo blijkt uit de hieronder weergegeven cijfers van Gartner:

· Sun Solaris: EMC 43,1 % Sun 30,9 %
· Windows NT/2000: EMC 31,9 % Compaq 24,9 %
· HP-UX: EMC 45 % HP 38,6 %

· OS/390: EMC 48,5 % IBM 29 %

EMC was in 2000 tevens de grootste leverancier van externe opslagsystemen voor de Linux-markt.

Ook op het gebied van software voor opslagbeheer heeft EMC in 2000 haar koppositie verstevigd, zo bleek uit een eerder Gartner-rapport dat in april jl. werd gepubliceerd. Met een marktaandeel van 25,5 procent ? een groei van zes procentpunten ten opzichte van 1999 ? heeft EMC in de snel groeiende wereldwijde markt voor opslagsoftware een voorsprong van 9 procentpunten op de naaste concurrent.

Einddoel
Het rapport is een onderstreping van het opschuiven van de markt in de richting van open en intelligente oplossingen voor informatieopslag. Vele grote ondernemingen, waaronder ook Galileo International, onderkennen het strategische belang van deze verschuiving en implementeren gecentraliseerde, server-onafhankelijke infrastructuren voor informatieopslag. Frank Auer, Vice President of Systems and Operations van Galileo: "Het einddoel voor elke IT-organisatie is informatie. Servers en netwerken bestaan maar om één reden: om toegang te bieden tot die informatie."

Cruciale component
Roger Cox, senior analist van Gartner Dataquest: "Tegenwoordig is informatieopslag dé cruciale component van elke succesvolle IT-strategie. Ondernemingen beheren almaar groeiende hoeveelheden informatie en moeten hun toegevoegde waarde daar uit halen. Niets groeit momenteel sneller dan de vraag naar, en het aantal implementaties van, netwerkgerelateerde informatieopslag. Ons bureau schat dat in het jaar 2005 meer dan 80 procent van alle externe opslag aan netwerken gekoppeld zal zijn."

Over EMC

EMC Corporation, gevestigd in Hopkinton, de Verenigde Staten, is

marktleider in de snel groeiende markt voor intelligente enterprise

opslagsystemen, software, netwerken en services. Ook op technologisch

gebied loopt EMC voorop. De producten van het bedrijf dragen zorg voor

opslag, toegang, beheer en bescherming van informatie, vanuit alle

belangrijke IT-omgevingen, waaronder Unix, Windows NT, Linux, mainframes en

andere platforms. EMC is genoteerd aan de New York Stock Exchange en

beschikt over eigen vestigingen in de meeste landen, waaronder EMC Computer

Systems (Benelux) B.V. in Nieuwegein. EMC maakt tevens deel uit van de S&P

500 Index. Voor meer informatie over EMC en haar producten: www.emc.com.

EMC Computer Systems (Benelux) B.V., tel: 030 600 92 00, contactpersoon: AJ

van de Kam of

Bennis Porter Novelli, tel : 020 543 76 00, contactpersoon: Berith Selling

(e-mail: bselling@bennispn.nl) of Mascha Egberts (e-mail:

megberts@bennispn.nl).