Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

13/06/01 Werkbezoek Koningin en minister Hermans aan inspectie van het onderwijs

Hare Majesteit de Koningin heeft woensdagmiddag 13 juni 2001 een werkbezoek gebracht aan de Inspectie van het Onderwijs te Utrecht. Zij werd hierbij vergezeld door drs. L.M.L.H.A. Hermans, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Op het programma stond een gesprek met de Inspectieleiding over de ontwikkeling in taken en werkwijzen van de inspectie. De inspectie, die dit jaar 200 jaar bestaat, bevindt zich op dit moment in een fase van verandering en staat op het punt over te gaan op een nieuwe manier van toezicht die bijdraagt aan een hogere kwaliteit van het onderwijs in Nederland en die scholen/instellingen niet meer belast dan nodig is.
Behalve met de Inspectieleiding sprak de Koningin ook met inspecteurs uit de verschillende onderwijssectoren (primair onderwijs, voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en hoger onderwijs). Themas die in dit gesprek aan de orde kwamen waren de huidige lerarenproblematiek (tekort op de arbeidsmarkt), de positie van allochtone leerlingen in het onderwijs en informatie- en communicatietechnologie in het onderwijs.