Aedes

Aedes-onderzoek: grote woonkamer voor Nederlander een must

14 juni 2001

Ongeacht de levensfase is een ruime woonkamer een must voor bijna iedere Nederlander. Dit blijkt uit een marktonderzoek naar de woonbeleving van circa 2.500 huishoudens in opdracht van Aedes vereniging van woningcorporaties door onderzoeksbureau Intomart. Levensfases (leeftijdscategorie en gezinssamenstelling) waarin huishoudens zich bevinden, spelen een dominante rol in de waardering van specifieke woonkenmerken en hebben een belangrijk effect op de waardering van woondiensten.

Het woonbelevingsonderzoek is vandaag gepresenteerd op het Aedes-symposium Van klantwensen naar woondiensten in Apeldoorn. Aedes heeft met dit onderzoek een schat aan marktinformatie naar boven gehaald die onmisbaar is voor woningcorporaties. Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen: 'De tijd van "voor iedereen hetzelfde huis" is allang voorbij. Woningcorporaties willen klanten aan zich binden door woningtypen en woondiensten op maat aan te bieden. Met de wensen en voorkeuren van de klant in beeld kunnen woningcorporaties hun aanbod hierop afstemmen en zo de woonconsument passend en naar tevredenheid huisvesten.'

Fysieke kenmerken van de woning en de woonomgeving, zoals de buurt en de ligging, spelen nog steeds een doorslaggevende rol in de keuze van een woning. Extra (woon)ruimte wordt over de hele linie hoog gewaardeerd; 84 procent noemt een ruime woonkamer bijvoorbeeld als minimale eis. En ook een vrijstaand huis heeft nog steeds de voorkeur. Opvallend is verder dat de aanwezigheid van buurt- en zorgvoorzieningen gemiddeld laag scoort bij de ondervraagden, maar wel weer van belang zijn voor huishoudens met specifieke kenmerken. Zo wordt de beschikbaarheid van thuiszorg gemiddeld gewaardeerd met 5,6, terwijl juist zestigplussers dit waarderen met 7,9. Datzelfde geldt voor aanvullende diensten zoals huishoudelijke hulp, glazenwasser en boodschappenbezorgdienst. Deze worden relatief laag gewaardeerd, maar de waardering hangt erg af van de kenmerken van het huishouden.

reageer