Politie Amsterdam-Amstelland

Wielrijdster onder auto
14-06-01. Op Werengouw in Amsterdam-Noord is woensdagochtend een fietster beklemd geraakt onder de auto die haar schepte. Het 47-jarige slachtoffer werd door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd en vervolgens per ambulance naar een ziekenhuis overgebracht. Daar bleek dat haar enkel uit de kom was en er een aantal pezen was afgescheurd. Het slachtoffer is opgenomen. Er bestaat nog onduidelijkheid over de toedracht van het verkeersongeval. Vandaar dat de politie op zoek is naar getuigen. Eén van de getuigen is een voetganger die schreeuwend en zwaar aangeslagen de plaats van het ongeval verliet. Men wordt verzocht te bellen met de wachtcommandant van bureau Waddenweg, telefoon (020) 559 21 10.



Bejaarde vrouw geschept
14-06-2001. Woensdagmiddag kort na drieën is op de Amstelveense Keizer Karelweg bij een verkeersongeval een bejaarde vrouw zwaar gewond geraakt. Ze stak over in de buurt van de Kruiskerk en werd geschept door een 49-jarige motorrijder. Het 78-jarige slachtoffer is per ambulance onder begeleiding van de politie naar een ziekenhuis overgebracht. Ze had onder andere zwaar hoofdletsel opgelopen. De motorrijder kwam ten val en hield daaraan een gebroken pols over. De politie is nog op zoek naar getuigen van het ongeval. Het verzoek is te bellen met wijkteam Amstelveen-Noord op nummer (020) 559 29 10.



Jeugdige skater aangereden
14-06-01. Op de Laan van Vlaanderen is woensdagmiddag een 12-jarige rollerskater geschept door een automobilist. De jongen stak skatend de rijbaan over en werd gegrepen toen hij vlakbij de middenberm was. Hij hield aan de onfortuinlijke overtocht een hersenschudding en een paar schaafwonden over.


Gevaarlijke automobilist
14-06-01. Woensdagavond is de auto van een 20-jarige Amsterdammer in beslag genomen. Hij reed op de Prins Hendrikkade door rood en bleek geen rijbewijs te hebben. Hij was daarvoor al twee keer eerder op de bon geslingerd. De auto waarin hij nu reed was ook nog eens onverzekerd. De illegale bestuurder verklaarde wel met zijn rijbewijs bezig te zijn. Hij moest echter even een vriendin ophalen en had de auto van een vriend geleend. Naar zijn zeggen stond het verkeerslicht pas vijf seconden op rood en dacht hij dat hij nog wel door mocht rijden.



Agressieve trampassagiers
14-06-01. Gisteravond is een 27-jarige man aangehouden die zich probeerde te onttrekken aan een kaartcontrole van GVB-personeel. Hij beledigde de GVBers en sloeg en schopte. Het incident deed zich voor in het centrum in een tram van lijn 17. De passagier werd aangehouden door GVB-personeel van de unit Ondersteunende Taken. Deze leverde hem over aan de politie.

Op het Damrak, in tram 24, verzette een 40-jarige man zich ook tegen kaartcontroleurs. Ook hij werd aangehouden en eveneens overgedragen aan de politie. De man is later heengezonden met een dagvaarding. Hij moet binnenkort voor de politierechter verschijnen.

Taxichauffeurs zonder rijbewijs
14-06-01. Onder supervisie van de politie van het wijkteam s Gravesandeplein is woensdag in Amsterdam-Oost een grootscheepse verkeerscontrole gehouden. s Middags stond de controlekaravaan in de Wibautstraat bij het Prins Bernhardplein. s Avonds op de hoek van de Dapperstraat en de Mauritskade. Tijdens de actie, waaraan diverse opsporingsdiensten deelnamen, zijn ruim 400 automobilisten aan de kant gezet. Er werden 125 bonnen en 10 officiële waarschuwingen uitgedeeld. Voor uiteenlopende strafbare feiten zijn 8 personen aangehouden.

Het merendeel van de bonnen is uitgeschreven voor autogordels, autopapieren en technische gebreken. In negen gevallen bleken rijbewijzen niet in orde. Ze waren verfomfaaid en daardoor niet of moeilijk leesbaar. Vier waren zo slecht dat ze werden ingenomen. Twee chauffeurs toerden rond zonder ook maar een rijbewijs te bezitten.

Taxis
De Rijksverkeersinspectie richtte zich met name op controle van taxis. Dit resulteerde in 15 bonnen en 10 waarschuwingen. Eén taxi ging voor 8 uur aan de ketting omdat de chauffeur zich niet aan de Arbeidstijdenwet had gehouden.

Aanhoudingen
De 8 mensen die werden aangehouden, gaven een valse naam op, hadden teveel gedronken, waren in bezit van verboden wapens (traangas) en/of hadden geen geldige verblijfspapieren. De Belastingdienst deelde ook diverse bonnen uit. Twee keer werd onterecht gebruik gemaakt van autos die deel uitmaakten van de bedrijfsvoorraad van een garage. Hierop volgt een naheffing van 1.450 gulden. Aan de actie namen 35 personeelsleden mee van het IVe politiedistrict (Amsterdam-Oost), de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, de Rijksverkeersinspectie, de Vreemdelingenpolitie, het politie kraanwagenbedrijf en bureau arrestantenvervoer. 162 bonnen uitgedeeld
14-06-01. Agenten van wijkteam Lijnbaansgracht hebben woensdag bij een verkeerscontrole op het Rokin 162 bonnen uitgedeeld. Ze traden op tegen verkeersdeelnemers die zich niet aan de regels hielden. Zo werd 88 keer proces-verbaal opgemaakt tegen bestuurders die in verboden richting reden en 12 keer voor illegaal gebruik van de bus- en trambanen. Een automobilist die een van rechts komende fietser geen voorrang verleende moest er ook aan geloven.